Gezonde mensen zijn goedkoper

Gezonde mensen zijn goedkoper voor zorgverzekeraars omdat zij minder medische kosten maken. Verzekeraars mogen geen onderscheid maken tussen verzekerden en moeten iedereen accepteren. Op verschillende manieren proberen ze toch die aantrekkelijke, goedkopere doelgroep aan te trekken en ouderen en chronisch zieken te ontmoedigen een polis bij hen af te sluiten.

Zorgverzekeraars zijn in Nederland bij wet verplicht om iedereen te accepteren die een basisverzekering bij hen wil afsluiten. Of deze klanten nu jong, oud of bijvoorbeeld chronisch ziek zijn.

Specifieke doelgroepen

Toch richten verzekeraars zich in hun marketing en wervingscampagnes vaak wél op specifieke doelgroepen. Als het uitsluiten van bepaalde mensen voor de basisverzekering verboden is, mogen deze campagnes dan nog wel?

Jonge, gezonde mensen

In reclamecampagnes van verzekeraars als Promovendum, Bewuzt, BeSured en National Academic  vooral jonge, gezonde mensen te zien. Met het weggeven van spelcomputers en door drempels op te werpen in de aanvullende verzekeringen, zorgen verzekeraars ervoor dat mensen die buiten hun doelgroep vallen, daar minder snel een verzekering zullen nemen.

Drempels

Op verschillende manieren werpen verzekeraars drempels op. Het is bijvoorbeeld lastig om je kinderen online mee te verzekeren, of bepaalde zorg wordt uitgesloten, zodat de verzekering niet meer aantrekkelijk is voor mensen met kinderen. Of klanten moeten juist betalen voor zorg die waarvoor de kinderen bij andere verzekeraars gratis zijn meeverzekerd.

'Hard aanpakken'

Wervingscampagnes die er voor zorgen dat het weigeren van mensen eigenlijk niet meer nodig is, zijn niet verboden. Toch zijn die reclames voor veel mensen wel een doorn in het oog. Verzekeraars gaan er ook dit jaar mee door.

Verzekeraars die selecteren aan de poort door cadeautjes uit te delen en reclames die suggereren dat bepaalde zorgverzekeringen alleen voor specifieke doelgroepen zijn. De Nederlandse Zorgautoriteit moet dit hard aanpakken, vindt de Consumentenbond. Zulk gedrag past volgens de consumentenorganisatie niet in een solidair zorgstelsel.

Forumreacties

7
  • Door Radar

Gezonde mensen zijn goedkoper voor zorgverzekeraars omdat zij minder medische kosten maken. Verzekeraars mogen geen onderscheid maken tussen verzekerden en moeten iedereen accepteren. Op verschillende manieren proberen ze toch die aantrekkelijke, goedkopere doelgroep aan te trekken en ouderen en chronisch zieken te weren. Lees meer: http://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/30-11-2015/gezonde-mensen-zijn-goedkoper/ Maandag 7 december 2015 in Radar, 20:30 uur op NPO 1

  • Door 89PB

Oudere mensen zijn maar tijdelijk duurder voor de zorgverzekeraars. Voor veel mensen is het leven k.t en daarna ga je dood.

  • Door stefanhouterman

Wat een gigantische discriminatie, om ouderen te weren. Natuurlijk is het voor een verzekering mooi, als er minder declaraties zijn. Ik zie het al voor mij, dat er een WA verzekeraar de premie verhoogt, omdat ouderen meer aanrijdingen maken.