background branding

Gif in groente

Groente en fruit is nog steeds niet vrij van gif. Sterker nog: de wettelijke norm wordt vaker overschreden. Dat blijkt uit de jaarlijkse Gifmeter van Vereniging Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu en Foodwatch. Om welk groente en fruit gaat het en bij welke supermarkt ligt het meeste gif in de schappen? 

De jarenlange afname van gifresten op groente en fruit is tot stilstand gekomen. Vorig jaar werd de wettelijke norm vaker overschreden dan in 2008.  

De Gifmeter is gebaseerd op metingen van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). In 2009 bevatte 7 procent van het onderzochte groente en fruit zo veel gifresten dat de wettelijke normen werden overschreden. Gezondheidsrisico's 

Resten van bestrijdingsmiddelen zijn gevaarlijk voor de gezondheid. Gifresten maken mensen vatbaarder voor kanker, kunnen het zenuwstelsel aantasten en hebben een nadelig effect op de ontwikkeling van jonge kinderen. De wettelijke normen moeten consumenten hiertegen beschermen. Supermarkten

Dit jaar wordt de Gifmeter voor de vierde keer uitgebracht. Uit het rapport blijkt dat Super de Boer de schoonste producten in het schap heeft liggen. De strengere regels die het bedrijf zichzelf heeft gesteld lijken hun vruchten af te werpen. In 2008 was Super de Boer nog een middenmoter. 

Op groente en fruit van C1000 blijken de meeste gifresten te zitten. Deze supermarkt heeft net als Albert Heijn en Plus onlangs aangekondigd zichzelf strengere normen op te leggen dan wettelijk vereist.

Forumreacties

32
  • Door Radar

In welke supermarkt ligt dit jaar het meest vervuilde groente en fruit? En kun u beter kiezen voor bloemkool of komkommer als het gaat om aangetroffen bestrijdingsmiddelen? Bij Radar presenteren de MilieuDefensie, Natuur en Milieu en Foodwatch de jaarlijkse gifmeter. Maandag 1 november in Radar, 20:30 uur.

  • Door Mypos

Goed zo. Jammer van die aanfluiting met MMS maar deze ga ik dan zeker wel weer kijken. Toch jammer dat jullie daar niet nog eens wat meer mee gedaan hebben na al die kritiek wb MMS.

  • Door plebpleb

Dagelijks heb ik darmklachten van al die rotzooi in voedingsprodukten... Zijn er meer mensen die er ook last van hebben...