Gillette belooft scheren én exfoliëren: kan dat wel?

gilette.jpg

Scheermesfabrikant Gilette adverteert met een scheermes dat ook 'exfolieert', oftewel dode huidcellen verwijdert. Kan dat wel? Radar zoekt het voor je uit.

Vuil en dode huidcellen verwijderen

Allereerst is het goed om te weten wat Gillette precies belooft met hun zogeheten ‘Gilettelabs Exfoliating Bar’-scheermes. Op het internet is daar niet veel over te vinden, naast dat een strip ‘het pad vrijmaakt voordat de mesjes komen’.

Volgens een woordvoerder van Gillette nemen mannen niet vaak de tijd om hun huid vlak voor het scheren te exfoliëren. Het scheermes heeft een ingebouwde exfoliërende strip die precies dat doet, door vuil en huidcellen te verwijderen voordat de mesjes in contact komen met de haartjes.”

De fabrikant zegt dat dit sneetjes, snijwonden en irritatie voorkomt. Dat alles in één beweging met de hulp van de kleine, exfoliërende strip.  Is dat niet te mooi om waar te zijn? Waarschijnlijk wel, zegt dermatoloog Anne Berthe Halk. “Dat de strip het haar in de juiste richting duwt voor het scheren, kan ik me voorstellen”, zegt ze. “Maar écht goed exfoliëren in één beweging? Dat geloof niet.”

Niet te vaak exfoliëren

Halk zegt niet dat het scheermes helemaal niet exfolieert. “Als je scheert, ga je met een mesje langs je huid waardoor je sowieso al dode huidcellen weghaalt. Ik denk echter dat de strip hier weinig aan toevoegt.”

Ze benadrukt daarbij dat je niet te vaak moet exfoliëren. “De zogeheten hoornlaag van dode huidcellen hebben een beschermende functie. Door te veel exfoliëren, kun je de huid beschadigen.”

Gilette laat weten dat het scheermes juist is ontworpen voor frequent gebruik. Wel erkent de woordvoerder dat dit niet per se voor elk huidtype geschikt is. “Het kan even duren voordat je begrijpt wat het beste is voor jouw huidtype, inclusief hoe vaak je moet scheren en exfoliëren.”