Google vraagt je jouw accounts te koppelen: is dat wel verstandig?

Google Services En Diensten Koppelen

Elke Google-gebruiker heeft het vast voorbij zien komen. Google vraagt je alle Google-accounts zoals YouTube, Gmail, Google Agenda, Google Docs, te koppelen. Waarom vraagt het bedrijf dat aan je en is het verstandig dit te koppelen? Radar vroeg het Google zelf. 

Toestemming banner van Google

Sinds een tijdje ontvangen Google-gebruikers een toestemming banner waar gevraagd wordt de diensten van Google aan elkaar te koppelen. “Dat is het gevolg van de nieuwe DMA-wetgeving in de EU”, licht een woordvoerder van Google toe. 

Wat is DMA-wetgeving?

DMA is wetgeving vallend onder de Digital Markets ACT (DMA) en garandeert concurrentie op de digitale Europese markt. “De Verordening digitale markten (Digital Markets Act, DMA) is een EU-wet die op 6 maart 2024 van kracht is geworden. Als gevolg van de DMA biedt Google je in de EU de mogelijkheid om bepaalde Google-services te koppelen”, schrijft Google zelf op hun site over de nieuwe wetgeving en over het koppelen van de accounts. 

De mogelijkheid tot het koppelen van diensten omvat de volgende diensten: Google Play, YouTube, Zoeken, Google Maps, Chrome, Google Shopping en advertentieservices. 

Welke keuze heb je als gebruiker? 

Je kunt alle diensten koppelen, een selectie maken van de diensten die je wilt koppelen of ervoor kiezen geen dienst te koppelen. Betekent het in het laatste geval dat je dan geen gebruik meer kunt maken van de diensten die Google aanbiedt? Nee, je kunt gebruik blijven maken van de diensten alleen kun je volgens Google dan niet geen gebruik meer maken van de ‘voordelen’ die de koppeling heeft. “Als je ervoor kiest om de diensten niet aan elkaar te koppelen, dan gebeurt uiteraard het omgekeerde en zijn onze diensten minder goed op je afgestemd. Een ander gevolg kan zijn dat sommige functies helemaal niet meer werken. Zo kun je vanuit Google Zoeken geen plaatsen opslaan, omdat die functie nou eenmaal een koppeling met Google Maps vereist.”

Wat zijn de voordelen en wat de nadelen?

Over de voordelen heeft Google het volgende te zeggen: “Een zoekopdracht als “Wat te kijken” komt waarschijnlijk veel beter overeen met je smaak als je Google Zoeken, YouTube en Chrome aan elkaar gekoppeld hebt. Ook kan Discover betere websites aan je aanbevelen en zijn advertenties beter gepersonaliseerd.”

Twijfel je nu nog of je je diensten wilt koppelen? Je hoeft nu nog geen keuze te maken, je kunt je keuze altijd aanpassen in instellingen via je Google-account. 

Meer over