Griep: dit moet je weten!

Influenza, oftewel griep: elke winter krijgt één op de tien mensen het. De kans bestaat dus dat ook jij het oploopt of er al last van hebt gehad. Omdat het virus elk jaar weer in een andere vorm terugkeert en je er daardoor steeds opnieuw door getroffen kunt worden, is enige kennis over griep geen overbodige luxe. Zorg.nu zocht daarom naar antwoorden op de volgende vijf vragen:
Als mijn collega naast mij last heeft van griep, krijg ik het dan ook?
Griep is zeer besmettelijk. Het virus veroorzaakt een infectie in de luchtwegen en nestelt zich in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Als iemand met griep hoest, niest of praat kan het virus gemakkelijk via de lucht of handen aan een ander worden overgegeven. Het antwoord is dus ja: als je grieperige collega naast je een hoestbui heeft en jij ademt het virus in, dan raak jij ook besmet. Het is overigens ook mogelijk het virus op te lopen als het via je handen in je neus of mond terecht komt.
Kun je van kouvatten, griep krijgen?
Je hebt het vast weleens te horen gekregen of zelf tegen iemand gezegd: ‘Kleed je warm aan, anders word je nog ziek!’ Maar is dit wel waar? Kun je griep krijgen door de kou? Het antwoord op de vraag hierboven zegt het eigenlijk al. Dit kan namelijk niet. Griep is een virus en wordt van mens op mens overgedragen. Kou heeft hier dus niets mee te maken.
Is griep hetzelfde als verkoudheid?
Veel mensen zeggen bij een verkoudheid dat ze last hebben van griep. Maar verkouden zijn en griep hebben, zijn twee verschillende dingen. Een verkoudheid kan veroorzaakt worden door verschillende virussen: het rhinovirus, het coronavirus of het respiratoir syncytieel virus (RS-virus). Hierbij zijn vooral de bovenste luchtwegen ontstoken. Griep heeft een andere veroorzaker, namelijk het influenzavirus. Wanneer je dit hebt opgelopen, dan zijn vaak zowel de bovenste als lagere luchtwegen ontstoken.
Hoelang duurt het voordat ik van de griep af ben?
Wanneer het griepvirus je lichaam is binnengedrongen, kan het een tot vijf dagen duren voordat je ziek wordt. De klachten die bij griep horen, zoals koorts, hoesten, koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn, keelpijn en moeheid kunnen drie tot vijf dagen aanhouden. Vervolgens kan het nog enkele weken duren voordat je je weer helemaal fit en de oude voelt.
Kan griep gevaarlijk zijn?
Voor griep is meestal geen medische behandeling nodig. Het gaat bij een groot deel van de mensen vanzelf weer over. Wel zijn er de volgende groepen die meer risico lopen om ernstig ziek te worden van het virus:
- Mensen van zestig jaar en ouder
- Volwassenen en kinderen die een langdurige hart- of vaatziekte hebben
- Volwassenen en kinderen met een langdurige longziekte zoals astma of COPD
- Volwassenen en kinderen met diabetes mellitus, oftewel suikerziekte
- Volwassenen en kinderen met een nierziekte
- Volwassenen en kinderen die weinig weerstand hebben door een ziekte, medische behandeling (zoals chemotherapie) of medicijnen die de weerstand verlagen
Degenen die bij een of meer van deze risicogroepen horen, worden in het najaar uitgenodigd voor een gratis griepprik.
Heeft je kind griep of koorts? Neem als hij of zij jonger is dan twee jaar, dezelfde dag nog contact op met de huisarts. Is je kind ouder dan twee jaar, dan kun je het best bellen als de koorts drie dagen duurt.
Noot: Dit is een artikel uit januari 2017, gecontroleerd door de redactie in september 2019.
Bron: Thuisarts/Rijksoverheid