background branding

Groene aanslag op je tegels? Zo krijg je het weg

Groene_aanslag_juli2022.jpg

Heb jij tegels in je tuin of voor de deur? Dan heb je hier vast wel eens mee te maken gehad: groene aanslag. Behalve dat de tegels er niet florissanter op worden, kan het bij nat weer ook nog behoorlijk gevaarlijk zijn.

Hoewel de groene aanslag soms behoorlijk hardnekkig lijkt, zijn er toch vrij simpele methodes om het weg te krijgen. Radar zet ze op een rijtje.

Hogedrukspuit

De methode die vaak als eerst te binnen schiet, is de hogedrukspuit. Hoewel dit een effectieve manier kan zijn om om van de groene aanslag af te komen, heeft dit ook nadelen.
Zo spuit je vaak ook onbedoeld het voegwerk tussen de tegels weg, wat weer kan zorgen voor inzakking.

Bovendien is de kracht van de spuit soms zo hoog dat (vooral oude) tegels beschadigd kunnen raken, bijvoorbeeld doordat stukjes afbrokkelen. Tenslotte absorbeert het water vuil dat alle kanten op kan schieten. Daardoor is de kans groot dat je achteraf nogmaals moet schoonmaken en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Groene zeep en soda

Een simpele en effectieve methode is het gebruik van zeep en soda. Let wel! Het is belangrijk dat je dit in de juiste verhoudingen mengt. Allereerst neem je tien liter heet water. Daar schep je vijf eetlepels soda en vijf eetlepels groene zeep bij.

Wanneer je dit hebt gedaan, giet je het mengsel leeg over de tegels en zorg je met een harde bezem ervoor dat het zich evenredig verspreidt. Daarna laat je het een tijdje inwerken alvorens je met een tuinslang of gieter wegspoelt. Let op: dat hoeft dus niet met een hogedrukspuit omdat de stukjes zich al hebben losgetrokken van de tegels.

Strooizout en kookvocht van aardappels

Ook zijn er manieren die wat minder voor de hand liggen als het gaat om het schoon krijgen van tegels. Zo kan strooizout een uitweg bieden voor dit probleem. Als je een grote hoeveelheid (wees niet te zuinig) over de tegels strooit en het laat intrekken met lauw water, dan kan een groot gedeelte van de groene aanslag daarna worden weggeveegd.

En - het klinkt vreemd - maar ook kookvocht van aardappels is een beproefde methode. Als je een heerlijke grote pan aardappels hebt gekookt, gooi dan het overgebleven vocht niet weg, maar giet het over de aangeslagen tegels. Wie weet geniet jij binnen de kortste keren van brandschone tegels!

Bron: Tuin Simpel