Groningse gaswinning verdubbelt in 2022, grote politieke ophef

070222 Gaswinning.jpg

Dit 'gasjaar' (van oktober 2021 tot en met september 2022) wordt waarschijnlijk bijna dubbel zoveel gas gewonnen uit het Groningerveld als eerst verwacht. Waar het ministerie van Economische Zaken eerst uitging van 3,9 miljard kubieke meter, komt de winning door omstandigheden uit op maximaal 7,6 miljard kuub, volgens berekeningen van netbeheerder GTS.

Vóór 1 april bepaalt het nieuwe kabinet hoeveel gas er definitief uit het Groningenveld moet komen in het laatste gasjaar dat er gewonnen wordt. Volgens het ministerie ligt de afbouw nog wel op schema: als er geen onverwacht strenge winters komen, kan de gaskraan medio 2022 officieel dicht. Het ministerie benadrukt dat de geschatte winning nog steeds ver onder de schatting uit 2018 lag. Toen werd uitgegaan van 11,2 miljard kuub.

Meer Gronings gas nodig

Economische Zaken heeft de Tweede Kamer op de hoogte gesteld van de veel hogere verwachte gaswinning. Een van de redenen is dat de stikstoffabriek in Zuidbroek pas later open kan. De fabriek is nodig om gas uit het buitenland om te vormen naar gas dat door Nederlandse huishoudens kan worden gebruikt (laagcalorisch). Gronings gas is zelf al laagcalorisch.

Ook heeft Duitsland aangegeven veel meer gas nodig te hebben: het gaat om 1,1 miljard kuub extra. Minister Blok van Economische Zaken heeft 'zijn grote zorgen geuit' over de hoge vraag uit Duitsland.

Opnieuw een dreigings- en risicoanalyse

Onderzoeksorganisatie TNO gaat door de toegenomen winning opnieuw kijken naar de dreigings-en risicoanalyse van mogelijke bevingen. Het Staatstoezicht op de Mijnen komt op basis daarvan met een advies over de veiligheidsrisico's. Daarna zal het kabinet pas een definitief besluit nemen.

Landelijke politiek reageert

'Hoe is dit mogelijk?' vraagt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer zich af. 'De ellende in Groningen is enorm.' Hans Vijlbrief, die maandag wordt beëdigd als staatssecretaris van Mijnbouw, heeft volgens Nijboer 'heel wat uit te leggen en moet direct in actie komen'.

D66'er Raoul Boucke (partijgenoot van Vijlbrief) vindt het 'heel pijnlijk voor de Groningers'. 'Te vaak zijn beloftes niet nagekomen. Het kabinet moet er alles aan doen om te voorkomen dat meer gaswinning in Groningen nodig is', aldus het Kamerlid. Hij oppert bijvoorbeeld het importeren van stikstof om gas uit het buitenland om te zetten naar gas dat huishoudens kunnen gebruiken. 

'Hoeveel weken oud is 'omzien naar elkaar' ook al weer?' schrijft GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger gekscherend, een verwijzing naar de titel van het recent gepresenteerde akkoord van de nieuwe coalitie. Kamerlid Pieter Omtzigt noemt het besluit 'een nare tegenvaller'. Hij merkt op dat de brief van het kabinet 'niet eens over gevolgen voor Groningen, schade, etc' gaat.

Onaanvaardbaar

Groningse gedupeerde Tjeerd van Dekken (Milieu) noemt het 'onaanvaardbaar' dat er dit jaar waarschijnlijk dubbel zoveel gas zal worden gewonnen uit het Groningerveld als eerst verwacht. 'We willen dat het kabinet zich aan de afspraken houdt.' De provincie wil dat de nieuwe staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief zo snel mogelijk langskomt om hier uitleg over te geven. 'Wat mij betreft komt hij direct na de beëdiging van het kabinet hierheen', zegt Van Dekken.

Een van de redenen dat er meer gas moet worden gewonnen dan verwacht is de verhoogde vraag vanuit Duitsland. 'Die aankondiging is volstrekt nieuw voor ons. Het wordt nu gewoon medegedeeld zonder dat er daarover een gesprek met ons over wordt gevoerd', aldus Van Dekken. De Duitsers hebben aangegeven 1,1 miljard kuub extra gas nodig te hebben.

Ministerie speelt met de veiligheid van Groningers

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat speelt met de veiligheid van Groningers. Dat stelt de Groninger Bodem Beweging (GBB) naar aanleiding van het feit dat dit 'gasjaar' (van oktober 2021 tot en met september 2022) waarschijnlijk bijna dubbel zoveel gas wordt gewonnen uit het Groningerveld als eerst verwacht.

De GBB noemt het 'onbegrijpelijk dat EZK de keuze maakt om de gaskraan verder open te draaien. Een overheid mag en kan niet zo lichtzinnig met de veiligheid haar burgers omgaan!', schrijft de beweging in een reactie.

Bron: ANP