Gynaecologen zeggen toe Essure-implantaten te verwijderen

essure-thumb.jpg

De NVOG, de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie, zegt vanavond in Radar toe desgewenst Essure-implantaten te verwijderen.

De implantaten van deze sterilisatiemethode bestaan uit kleine veertjes die in de eileiders van vrouwen geplaatst worden. Vorige week waarschuwde de Amerikaanse Food and Drug Administration voor de methode. De FDA wil een waarschuwing op de verpakking, een betere checklist vooraf en meer onderzoek door fabrikant Bayer naar de mogelijke gevolgen van Essure. De NVOG sluit zich in Radar bij deze eisen aan.

Verwijderen na klachten

Marlies Bongers, woordvoerder van de NVOG en zelf gynaecoloog, zegt in de uitzending: "Als vrouwen een Essure hebben en ze zeggen: 'ik denk dat mijn klachten daarvan komen, ik wil dat de Essure verwijderd wordt', dan zullen we dat doen".

In Nederland zijn ongeveer 30.000 vrouwen gesteriliseerd met de Essure-methode. Een aantal van hen ondervindt een scala aan klachten na de behandeling: variërend van hevige pijnen, vermoeidheid, verlies van spierkracht tot algehele arbeidsongeschiktheid. De klachten werden voorheen niet altijd serieus genomen door behandelend artsen. Gynaecologen zagen de methode als een pré, omdat vrouwen niet onder narcose gebracht hoefden te worden en omdat de methode in slechts 15 minuten gerealiseerd kon worden. Inmiddels hebben honderden vrouwen zich bij zelfhulpgroepen op internet gemeld en hebben ongeveer 180 vrouwen in Nederland hun veertjes laten verwijderen. Hoewel deze ingreep niet zonder risico is, verdwijnen dan vaak de klachten.

Vanavond in Radar