Haarverf geknoeid? Zo krijg je het weg

haarverf.jpg

Thuis je haar verven is goedkoper dan bij de kapper, maar als je zelf aan de gang gaat, komt de verf toch vaak op plekken terecht waar het niet hoort. Maar met de juiste huis-, tuin-, en keukenmiddelen krijg je de meeste vlekken zo weer weg.

Haarverf op je huid

Laten we beginnen met je huid, want daar komt het vaak op terecht. Ook al bereid je je nog zo goed voor, na een thuisverfbeurt zitten er toch vaak vlekken op je voorhoofd, je handen of je polsen. Die vlekken krijg je niet weg met water, maar wel met azijn. Zo ga je te werk: giet een flinke scheut ervan op een doek of een watje en druk het vervolgens vijf minuten op de plek waar de verf zit. Spoel daarna af met water en voilà, de vlek is verdwenen.

Afwasmiddel en baking soda

Je kunt hetzelfde doen met een mengsel van 3 eetlepels baking soda en 1 eetlepel afwasmiddel. Roer dit tot een pasta en smeer het op je huid. Laat het even indrogen, spoel het af met water en weg zijn de vlekken.

Verfspetters in de wasbak of badkuip

Een andere plek waar haarverfspetters vaak onbedoeld belanden, is de badkuip of de wasbak. Ook daar krijg je het niet altijd weggespoeld met een beetje water. Een simpele oplossing: tandpasta. Smeer het royaal op de vlekken en laat het even intrekken. Daarna wegwrijven met een natte spons en weg zijn de vlekken. Je kunt dit trouwens ook doen met een schuurmiddel. Niet te hard drukken schrobben, want dat kan zorgen voor krassen. Wat ook werkt is haarlak op de vlekken spuiten. Ook hierbij geldt, even laten inwerken voordat je het weer wegwrijft.

Haarverf op je kleding

Zit de verf op je kleding? Haarlak kan ook dan werken. Spuit de vlek direct na het morsen dun in met de haarlak en wacht tot het opdroogt. Voor het beste resultaat herhaal je dit nog 2 keer. Was het daarna in de wasmachine; meestal is de vlek daarna weg. 

Vloerbedekking

Voor haarverfvlekken in vloerbedekking ga je iets anders te werk. Hiervoor meng je 15 milliliter afwasmiddel door een halve liter koud water. Ook giet je er 15 milliliter natuurazijn bij. Vervolgens kun je het mengsel met een doek op de vlek deppen. Als het goed is, werkt dit al. Eventueel kun je de vlek nog nabehandelen met reinigingsalcohol. Behandel de plek daarna met water om zowel de afwasmiddel met azijn en de alcohol eruit te spoelen. 

Bronnen: Oma weet raad, poetsbureau.be, 123schoon.nl, haibu.nl