background branding

Half miljoen Nederlanders vragen geld terug van 'coronavouchers'

03:02 coronavouchers.jpg

Een half miljoen Nederlandse toeristen met een ’coronavoucher’ uit 2020 willen hun geld terug. De huidige onzekerheden maken omboeken voor hen onaantrekkelijk of ze hebben het geld nu nodig. Dat blijkt uit een inventarisatie van garantiefonds SGR, waarover De Telegraaf bericht.

De gemiddelde waarde van de vouchers is ongeveer 800 euro. Omdat de reisindustrie nog altijd zonder inkomsten zit, kunnen consumenten hun geld alleen terugkrijgen als er een 'voucherfonds' van 400 miljoen euro ter beschikking komt, bestaande uit overheidsleningen. Dat stelt SGR, dat het voucherfonds moet gaan beheren. Twee derde van de aangesloten reisondernemingen wil gebruikmaken van het voucherfonds, laat het garantiefonds weten.

Wettelijk recht op geld terug na geschrapte vakantie

Vanaf vorig jaar maart werden steeds meer (vlieg)vakanties door de reisbeperkingen geschrapt. Wettelijk hebben reizigers dan recht op gelijk geld terug, want hun vakantie kan niet uitgevoerd worden.

In overleg met het ministerie hebben brancheorganisatie ANVR en garantiefonds SGR toen besloten gedekte reisvouchers uit te geven. Die waardecoupons zijn een jaar geldig. De houder kan er een nieuwe vakantie voor boeken of later alsnog geld terugvragen.

Bron: Telegraaf