Heb je een schuld bij Klarna? Zo betaal je veilig achteraf

Maak jij gebruik van de mogelijkheid om achteraf te betalen met betalingapps als Klarna en Riverty? Je bent niet de enige. Het aantal betaal claims vanuit deze bedrijven groeit gestaag door. Hoe ga je veilig om met het gebruik van het achteraf betalen? Radar zoekt het voor je uit.
Wat is achteraf betalen?
De betalingmethode buy now pay later, beter bekend als het uitgesteld betalen, is enorm populair. Met het achteraf betalen, doe je een aankoop die je later pas betaalt. In principe betaal je het openstaande bedrag gelijk nadat je hebt besloten het product te houden of de gekochte dienst te gebruiken.
“Als je op een bepaald moment te weinig geld hebt en je wilt nu toch iets hebben, dan is het achteraf betalen natuurlijk een uitkomst”, vertelt Karin Radstaak van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). “Ook kun je het product eerst bekijken voordat je overgaat tot de daadwerkelijke aankoop ervan.”
Maar soms schiet het achteraf betalen zijn oorspronkelijke doel voorbij. “Het risico bij het achteraf betalen is dat je weer een nieuwe aankoop doet voordat je de aankoop ervoor hebt afbetaald en daardoor dus het overzicht kwijtraakt. Het wordt je daarnaast ook moeillijk gemaakt. Je rolt als het ware automatisch in een uitstel van betaling bij een eerdere bestelling omdat je het op dat moment niet kunt betalen.”
Klachten over achterafbetaaldiensten
De Consumentenbond krijgt de laatste tijd meldingen van mensen die problemen ondervinden met betaaldiensten Klarna en Riverty. Consumenten vertellen dat ze geen betalingsherinnering of aanmaningen krijgen. In plaats daarvan worden ze meteen geconfronteerd met incassokosten. Ook lopen rekeningen op doordat bestelde producten niet kunnen worden teruggestuurd.
De Consumentenbond heeft de betaalservices hierop aangesproken. Door de nieuwe gedragscode voor achterafbetaaldiensten die sinds 31 oktober 2023 geldt, moeten bedrijven namelijk duidelijk met hun klanten communiceren over openstaande rekeningen.
Aantal betalingclaims stijgt
Eerder dit jaar kwam al naar voren dat het aantal betalingclaims van apps als Klarna alsmaar groeit, en dat voornamelijk onder jongeren. De bedragen variëren van honderden tot duizenden euro’s aan schulden bij de betaalapps. Het lijkt lastig te zijn om van de schuld af te komen.
Verschil in voorwaarden
Gebruikmaken van het achteraf betalen via Klarna of een Riverty, is volgens Radstaak vergelijkbaar met het afsluiten van een kleine lening. Het verschil zit in de toegankelijkheid en de voorwaarden.
“Als je een lening wilt afsluiten moet je aan allerlei voorwaarden voldoen”, legt Radstaak uit. “Vantevoren wordt bijvoorbeeld bepaald of je de lening kunt terugbetalen en of je ouder bent dan achttien jaar.” Volgens Radstaak is die leeftijdsgrens bij het achteraf betalen wat makkelijker te omzeilen dan zou moeten. “Daarnaast is het lastiger met apps zoals Klarna, dat je met maar één beweging op je telefoon al een aankoop kunt doen. Het is daarnaast altijd om je heen aanwezig.” De verleiding om deze apps te gebruiken lijkt dus groot.
Ook Jaco Brouwer, eigenaar van Mijnbudgetcoach.nl, sluit zich aan bij de opvatting dat openstaande bedragen bij apps om achteraf te betalen te vergelijken is met een openstaande schuld. Brouwer erkent zich daarnaast in het beeld dat het vooral jongeren zijn die last hebben van schulden bij deze apps.
Hoe ga je er bewust mee om?
Maar hoe ga je bewust om met het achteraf betalen van producten of diensten?
Radar zet tips voor veilig gebruik voor je op een rij:
- Stel de aankoop uit. “Vraag jezelf af: heb ik het echt nodig? Hoe ziet mijn leven eruit als ik de aankoop niet doe? We raden vaak aan om bij fysieke aankopen bijvoorbeeld een rondje te lopen of een tijdje te wachten”, licht Radstaak toe. “Zo voorkom je een impulsaankoop.”
- Maak een overzicht. “Je kan een overzicht van je openstaande bedragen maken en bijhouden”, vertelt Brouwer. “Plak deze desnoods ergens op zodat je het niet vergeet.”
- Stel betalingherinneringen in, in je agenda. “Voordat je de order echt moet betalen aan de app, kan je in je agenda herinneringen instellen zodat je niet vergeet te betalen”, tipt Brouwer. “Zo ben je nooit te laat met de betaling.”
- Plan betalingen alvast periodiek in, in de app van je bank. Volgens Brouwer is dit ook een handige manier om niet te vergeten openstaande bedragen te betalen. Zo betaal je je ‘openstaande schuld’ af voordat je geen geld meer over hebt en over moet gaan tot uitstel van betaling.
- Koop niks nieuws voordat je de eerste order hebt afbetaald
Waar kun je om hulp vragen?
Heb je moeite met het afbetalen van de openstaande bedragen? “Je kunt hulp zoeken bij de gemeente”, vertelt Radstaak. “Zij kunnen en moeten je helpen met je schulden en het overzicht daarvan.” Daarnaast kun je nog een keer uitstel van betaling aanvragen en zo alle openstaande bedragen betalen voordat je overgaat tot nieuwe aankopen. Aarzel daarnaast niet om hulp te zoeken als je er zelf niet meer uitkomt.