Last van schulden? Dit kun je zelf doen!
Het kan iedereen overkomen: de rekeningen stapelen zich zo op dat je ze op een gegeven moment niet meer kunt betalen. De opeenhoping van de hiermee gepaarde problemen kan bovendien al snel zo onoverzichtelijk worden, dat je niet weet hoe je dit het beste kunt oplossen.
Zie jij ook door de bomen het bos niet meer? Hoe moeilijk het ook kan zijn, juist nu is het van belang om niet bij de pakken neer te gaan zitten. Gelukkig zijn er heel wat professionals die ervaring hebben met jouw scenario en je kunnen helpen. Wij geven je de beste tips.
1. Vraag om hulp
Een van de belangrijkste, maar wellicht ook lastigste dingen om te doen, is om hulp vragen. Weet echter dat je lang niet de enige bent die in de schulden terecht is gekomen. Bij bijna 1 op de 100 Nederlanders boven de 16 jaar, ruim 120 duizend personen, ontstaan jaarlijks problematische schulden en voor al deze mensen bestaan professionele instanties die hulp bieden.
Dreigt dit ook jou te overkomen? Neem dan contact op met een van de volgende instanties:
- Juridisch loket van de gemeente
- Maatschappelijk werk
- Wijk- of buurtteams
- Sociaal raadslieden van de gemeente en de afdeling schuldhulpverlening
- Hulp bij geldzorgen
2. Neem contact op met de betreffende instanties
Contacteer daarnaast ook de instanties van wie je de rekening niet kunt betalen. Door hen op de hoogte te stellen, kunnen grotere problemen al snel voorkomen worden en is het voor de andere partij duidelijk waarom jij een rekening niet betaalt. Reageer dan ook altijd op brieven en mails, omdat je zo nog hogere kosten van incassobureaus of deurwaarders kunt voorkomen.
Spreek daarna met je schuldeisers een haalbare betalingsregeling af, die je ook echt na kunt komen.
3. Maak een realistisch aflosplan
Naast het contacteren van de instanties en het zoeken van hulp, kun je ook zelf direct actie ondernemen wat betreft je financiën. Op zelfjeschuldenregelen.nl beantwoord je een aantal ja/nee-vragen waarna je een handig stappenplan voorgeschoteld krijgt dat inzicht geeft in het aflossen van je schulden. Met behulp van een invultool wordt een zes-stappenplan opgesteld dat precies aangeeft wat je nu het beste kunt doen.
4. Los zoveel mogelijk in één keer af
Probeer je schulden bovendien in zo groot mogelijke bedragen af te lossen of, wanneer dit mogelijk is, het liefst in één keer. Denk aan maanden waarin je al snel geld overhoudt, zoals door het terugkrijgen van belastinggeld, of wanneer je vakantiegeld of een eindejaarsuitkering ontvangt.
5. Schuldsanering aanvragen
Zijn de schulden echt niet af te betalen en heb je al eerder via de schuldhulpverlening geprobeerd om alles af te lossen? Dan kun je een wettelijke schuldsanering aanvragen bij de rechtbank. Hiervoor heb je onder andere een schuldsaneringsverklaring nodig van je gemeente, waarin wordt aangegeven waarom je geen regeling kon treffen met je schuldeisers.
Indien alles wordt goedgekeurd, komt er een saneringsplan waarin de duur van je aflossing komt te staan en waarin ook het aflossingsbedrag wordt vastgesteld. Gemiddeld genomen dien je in de komende drie jaar iedere maand af te lossen wat je maximaal kwijt kunt.
Uitzending Radar over budgetbeheerder Plangroep
Budgethulp kan dus overzicht bieden, maar in sommige gevallen gaat het fout. Cliënten van Plangroep Nederland komen zelfs dieper in de schulden, omdat rekeningen tóch niet worden betaald. Wat is er aan de hand? Je kunt de uitzending over Plangroep hier bekijken.