Heb je het recht om thuis te werken?

Ruim een kwart van de thuiswerkers wordt verplicht om vaker naar kantoor te komen. Dat blijkt uit onderzoek van vakbond CNV. Mag dat zomaar? Of heb je het recht om thuis te werken? Radar belt de CNV en zoekt het uit.
In Nederland geldt de Wet flexibel werken
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee, thuiswerken is geen wettelijk recht. Er geldt nu wel de Wet flexibel werken. “Hierdoor kun je bij je werkgever een schriftelijk verzoek indienen om thuis te werken”, legt een woordvoerder van de CNV uit. Maar je baas hoeft hier niet mee in te stemmen. Hij is alleen verplicht om over je verzoek na te denken en met jou in gesprek te gaan.
Nieuwe wet moet recht op thuiswerken vergroten
Op 5 juli 2022 heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel 'Werken waar je wilt’ aangenomen. Dit is een aanpassing van de Wet flexibel werken en houdt in dat je werkgever jouw verzoek op thuiswerken alleen mag afwijzen op basis van redelijkheid en billijkheid.
In principe moet je baas het dankzij deze wet dus toestaan dat je thuiswerkt, tenzij hij alle voor- en nadelen tegen elkaar heeft afgewogen en een goede reden heeft. “Soms staat het werk het bijvoorbeeld niet toe om thuis te werken of heeft je baas liever dat je voor een brainstorm of overleg naar kantoor komt. Dan kan hij je verzoek om thuis te werken afwijzen”, aldus de woordvoerder van de CNV.
Belangrijke kanttekening: deze wet is nog niet van kracht. Hoewel de Tweede Kamer voor het voorstel heeft gestemd, heeft de Eerste Kamer het nog niet aangenomen.
Thuiswerken heeft voordelen
De woordvoerder van de CNV vertelt dat thuiswerken een aantal voordelen heeft. Zo werken mensen efficiënter en effectiever, hebben ze een betere werk-privébalans en hebben ze minder filestress. “Wij vinden dat werkgevers thuiswerken zo veel mogelijk moeten faciliteren. Zeker omdat er nu veel ziekteverzuim is voor psychische klachten.”
Bronnen: CNV