Heb je recht op een vrije dag voor een uitvaart, bruiloft of verhuizing?
De begrafenis van een naaste, je trouwdag of een doktersbezoek: je hoeft er niet altijd een vakantiedag voor op te nemen. Voor sommige gelegenheden kun je namelijk bijzonder verlof aanvragen. Radar zet de meest gebruikte regels omtrent dit verlof op een rij.
Bijzonder verlof
Bijzonder of buitengewoon verlof is in Nederland niet wettelijk geregeld. In je cao of arbeidsovereenkomst staat of je vrije dagen kunt opnemen voor familieomstandigheden of bijzondere gebeurtenissen. Hierin is opgenomen wanneer dit verlof mogelijk is, hoe lang het mag duren en of het betaald of onbetaald is. Dat kan dus van cao tot cao en van werkgever tot werkgever verschillen.
Toch worden in de praktijk vaak dezelfde soorten verlof opgenomen in cao’s. Denk bijvoorbeeld aan de begrafenis van een familielid, een bruiloft, een verhuizing of een examen.
Calamiteitenverlof
Bij dringende, onverwachte of bijzondere persoonlijke situaties heb je recht op calamiteitenverlof. Dit is een korte periode waarin je volledig doorbetaald krijgt. Je kunt hier gebruik van maken als een familielid overlijdt, als er brand is in je woning of als je spoedeisend of onvoorzien naar het ziekenhuis moet.
Hoeveel dagen je bij overlijden kunt opnemen, hangt meestal af van je verwantschap met de overledene. Bij overlijden van eerstegraads familieleden, zoals je partner, ouder of kind, krijg je vaak vier verlofdagen. Voor tweedegraads familieleden zoals je broer, oma, kleinkind of zwager krijg je doorgaans twee vrije dagen. Voor zowel derdegraads (tante, neef, overgrootouder) als vierdegraads familie (achterneef of nicht) geldt één dag.
Zorgverlof
Als je zorgt voor een naaste, heb je recht op zorgverlof. Bijvoorbeeld als je kind, partner, goede vriend of ouder zorg nodig heeft. Voorwaarde is wel dat jij ook degene bent die de zorg moet geven. Als diegene in het ziekenhuis ligt, heb je vaak geen recht op deze vrije dagen.
Werkgevers maken onderscheid in kortdurend en langdurend zorgverlof. Kortdurend verlof krijg je bijvoorbeeld als je kind zo ziek is dat hij niet naar school kan. De eerste dag krijg je volledig uitbetaald, daarna krijg je 70 procent van je salaris. Langdurig zorgverlof is onbetaald en bedoeld voor de verpleging van een ouder, partner of kind dat levensbedreigend ziek is.
Vrij voor doktersbezoek
Vaak spreken werknemers en werkgevers af om zo veel mogelijk in hun vrije tijd naar de dokter of tandarts te gaan. Er geldt namelijk geen onvoorwaardelijk recht op doktersbezoek. Is het niet anders mogelijk? Dan krijg je vaak wel kort verzuimverlof.
Bij zwangerschapscontrole heb je wel recht op verlof. Je hoeft hier geen uren voor op te nemen en je krijgt gewoon doorbetaald.
Schrijf je in voor de Radar nieuwsbrief
Alles weten over je recht op vrije dagen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg onze beste artikelen in je nieuwsbrief. Dat kan hier.
Bronnen: Rijksoverheid, FNV, MKB