Heb jij blokverwarming? Zo weet je of je verbruik groot is

Blokverwarming

Sommige mensen met blokverwarming hebben volgens de papieren het verbruik van een grote villa, terwijl ze in een klein appartement wonen. Dat behandelen we in de uitzending van maandag 11 december. Hoe weet jij of je verbruik groot is? Deze gemiddelden helpen je op weg. 

Zo'n 35 GJ per jaar

Als je blokverwarming hebt, dan wordt het verbruik vermeld in gigajoules (GJ). Gemiddeld gebruikt een huishouden 35 GJ per jaar. Daar komt voor warm water nog 6,6 GJ bij, berekende Milieu Centraal

Wat betekent dat in euro’s? De gemiddelde kosten zijn 41 euro per GJ. Daarbij betaal je zo’n 500 euro aan vaste leveringskosten. Die worden ook wel vastrecht genoemd. 

Het hangt van verschillende factoren af hoeveel je verbruikt. Bijvoorbeeld in wat voor huis je woont en hoe goed het geïsoleerd is. 

Gemiddeld verbruik per woningtype

Volgens Milieu Centraal is het gemiddelde verbruik in GJ per woningtype.

  • Appartement - 24 GJ
  • Tussenwoning - 32 GJ
  • Maisonette - 39 GJ
  • Hoekwoning - 43 GJ
  • Vrijstaande woning - 55 GJ

Deze stappen kun je nemen

Wijkt jouw energieverbruik sterk af van de bovenstaande GJ’s? Bijvoorbeeld meer dan 50 GJ, wat in de buurt komt van een gemiddelde vrijstaande woning? 

Dan is de eerste stap om naar de verhuurder, woningcorporatie of Vereniging van Eigenaren te stappen. De eigenaar van de woning heeft voor de blokverwarming gekozen, en is dan ook verantwoordelijk voor de onderhoud van dit systeem. 

De eigenaar is ook de persoon die uiteindelijk de jaarafrekening aan de bewoner geeft. Heb je een koopwoning, dan moet je bij de vereniging van eigenaren zijn. Kom je er met de VvE niet uit, dan kun je naar de kantonrechter stappen.

Je kan er ook voor kiezen om naar de energieleverancier te stappen. Helaas blijkt in de uitzending van 11 december dat dit vaak niet snel tot een oplossing leidt. Radar besteedde de afgelopen jaren overigens vaker aandacht aan blokverwarming. Alle stukken hierover zijn hier terug te vinden.