Helft Nederlanders verkiest trui boven hogere energierekening vanwege Oekraïne

18042022-warm-trui.jpg

Nederlanders zetten massaal de verwarming een graadje lager door de oorlog in Oekraïne. Ook douchen veel mensen korter en pakken ze minder vaak de auto. Vooral 65-plussers passen hun gedrag aan. Dat blijkt volgens het AD uit onderzoek in opdracht van de krant onder duizend volwassen Nederlanders door Panel Inzicht.

Energieprijzen schieten al sinds de zomer van vorig jaar omhoog en dat is voor veel mensen al reden hun gedrag aan te passen. Gas, elektriciteit en benzine kosten Nederlanders honderden euro's per maand extra, bleek onlangs nog uit cijfers van het CBS. De energierekening was in januari 86 procent hoger dan een jaar eerder.

Oproep kabinet om zuiniger te doen

Sinds Rusland op 24 februari Oekraïne binnenviel, stegen de prijzen nog verder. De oorlog was voor het kabinet reden op te roepen de verwarming een graadje lager te zetten, om zo minder afhankelijk te worden van Russisch gas. Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de ondervraagden (46 procent) sinds de invasie de thermostaat lager heeft gezet dan normaal. Een derde pakt ook minder vaak de auto en er zijn bijna evenzoveel mensen korter gaan douchen dan ze anders zouden doen.

Ook voor het uitbreken van de oorlog zegt een deel van de mensen al extra bezig te zijn geweest met hun energieverbruik. Grotere energiebesparende maatregelen lijken nu echter wel op een hoger pitje gezet te worden. 22 procent van de ondervraagden overweegt nu zo snel mogelijk zonnepanelen aan te schaffen en een derde wil volledig van het gas af stappen. Betere isolatie is voor een kwart een goede mogelijkheid om de energierekening iets naar beneden te halen. 

Leeftijd maakt een wereld van verschil

Voornamelijk 65-plussers pasten hun gedrag aan naar aanleiding van het uitbreken van de oorlog. Jongere mensen doen dit volgens het onderzoek significant minder. Iets meer dan een derde van de ondervraagden heeft niks veranderd aan hun gas-, elektriciteits- en benzinegebruik. 

Bron: AD