Help elkaar een handje | Radar Checkt

Ondanks speciale ‘ouderenuurtjes’ in supermarkten, zijn er nog steeds mensen die vanwege hun broze gezondheid niet zelf boodschappen durven te doen. Fons Hendriks onderzoekt een aantal sociale initiatieven in Amsterdam die ontstaan door de coronacrisis.

De 93-jarige mevrouw Lustig-Jong is blij dat mensen boodschappen voor haar kunnen doen. Ze is bijna blind en is COPD-patiënt en heeft het benauwd en durft niet zelf boodschappen te doen. Ze blijft liever binnen. Ze is lid van het Burennetwerk in Amsterdam, die vrijwillig andere mensen helpt. Verslaggever Fons Hendriks brengt haar wat boodschappen en moet gepaste afstand bewaren.

Meer vraag naar hulp

Jasmijn van Katwijk is coördinator bij het Amsterdamse Burennetwerk, maar het Burennetwerk is actief door het hele land. Ze zegt: ‘We koppelen buren aan elkaar die geen groot netwerk hebben, die vooral binnen zitten. En die een klusje hebben waar ze zelf niet uitkomen.’ Zeker vanwege het coronavirus is er meer vraag naar hulp. Vrijwilliger Bardo Camp (38) gaat normaal twee keer per maand op visite bij de 80-jarige senior Sjors van den Bos voor een praatje of kopje koffie, maar dat kan nu niet doorgaan vanwege het coronavirus. Bardo belt nu om de dag met Sjors voor de broodnodige afleiding en gezelligheid. ‘Meer kan ik niet doen. Ik probeer te doen wat ik kan doen’, zegt Bardo.

Katoenen mondkapjes

Ook gaat Fons langs bij Janne Mooij. Normaal maakt ze kleding en kostuums, maar die werkzaamheden zijn stilgevallen door het coronavirus. Ze wil zich nuttig maken en heeft samen met een huisarts katoenen mondkapjes ontworpen. Deze zijn niet geschikt voor huisartsen en artsen in ziekenhuizen, maar wel voor mensen die een mondkapje willen en bijvoorbeeld werken in een verzorgingshuis of daklozen. Janne, maar ook andere vrijwilligers naaien deze in elkaar. Je kunt haar initiatief ondersteunen.

Door het hele land zijn er allerlei sociale initiatieven ontstaan om elkaar te helpen met boodschappen doen, maar ook door eenzame ouderen een kaartje te sturen of te (video) bellen voor de gezelligheid. 

Meer over

Forumreacties

12
  • Door Radar

Er zijn allerlei sociale initiatieven ontstaan om elkaar te helpen met boodschappen doen, eenzame ouderen een kaartje te sturen of te (video)bellen voor de gezelligheid. Wat voor initiatieven kom jij tegen? En hoe help jij anderen? Bekijk het fragment hier

  • Door alfatrion

Hulp nog? Kun je helpen? http://Gewoonmensen.nl

  • Door Lady1234

http://Gewoonmensen.nl
Wat wilt u met die link?