Help! Mijn kamerplant heeft last van vliegjes
Kamerplanten: ze brengen sfeer én kleur in je huis. Maar zodra jij jouw groene vriend zijn portie water geeft, komen er plotseling zwarte vliegjes tevoorschijn: rouwvliegjes. Op het eerste oog compleet onschuldig, maar op lange termijn zijn deze insecten schadelijk voor jouw kamerplanten.
Zet niet direct de plant bij de GFT-bak! Er zijn manieren om van de vliegjes af te komen én jouw plant weer topfit te krijgen.
Wat zijn rouwvliegen?
Ondanks de naam, zijn deze beestjes helemaal geen vliegen, maar muggen. Ze zijn slanker dan de fruitvlieg, kunnen niet steken en hebben een zwarte kleur. Als jij ontzettend groene vingers hebt, kom je ze waarschijnlijk minder vaak tegen. Ze vinden het namelijk vooral erg fijn in natte aarde - het liefst tussen de ‘rottende’ wortels - en leggen daar hun eitjes. Kortom: heb jij een minder gezonde plant in huis? Dat is dan een prima thuis voor de rouwvlieg en haar larven! De larven knabbelen vervolgens graag aan de wortels, waardoor de plant uiteindelijk zal doodgaan. Bij een plaag kunnen de vliegjes ook jouw gezonde planten aantasten.
Natte aarde en oude bladeren
Misschien een open deur, maar voorkomen is in dit geval écht beter dan genezen. De eitjes van rouwvliegen komen namelijk na enkele dagen al uit en voor je het weet, kamp je met een plaag. Helaas is voorkomen erg lastig. De larven van rouwvliegen kunnen namelijk ook in verse potgrond of in de aarde van nieuwe planten voorkomen. Geef in ieder geval je planten niet te veel water. Hierdoor kunnen de wortels gaan rotten en daar komen rouwvliegen juist op af. En liggen er oude blaadjes in de pot? Haal deze direct weg.
Zet je besmette plant in quarantaine
Is het al te laat? Zet dan je besmette plant direct apart. Zo voorkom je dat vliegjes zich ook vestigen in de aarde van andere kamerplanten. Haal je een nieuwe plant in huis? Zet deze de eerste weken ook in quarantaine; dan weet je zeker dat ‘ie gezond is!
Zorg voor droge aarde
Laat je plant uitdrogen! Niet iedere plant kan hier goed tegen, maar de vliegjes zullen hierdoor wel vertrekken. Haal daarna de plant uit zijn pot en schud de besmette, droge aarde eruit. Gebruik vervolgens schone aarde om de plant weer te potten. Plaats daarna de plant op een schoteltje en geef hem van onderaf water.
Natuurlijke bestrijding: aaltjes
De beste natuurlijke bestrijding tegen rouwvliegjes zijn aaltjes of insect parasitaire nematoden. Deze aaltjes dringen de larven binnen en scheiden daar een dodelijke bacterie af. Vervolgens ontstaat er in deze dode larve een nieuwe generatie aaltjes. Dit proces herhaalt zich totdat de larven allemaal dood zijn. De aaltjes zelf zullen ook sterven zodra er geen larven meer zijn.
Kaneel over de aarde
Vrijwel iedereen heeft dit kruid in zijn of haar keukenkastje staan: kaneel. Kaneel zou de rouwvliegjes zogenaamd kunnen weren. Giet wat kaneel op de potgrond of maak er een extract van door het te mengen met gekookt water. Laat dit mengsel wel eerst afkoelen voordat je het over de aarde schenkt.
Bronnen: Intratuin, Biogroei