background branding

Planten in de winter? Zo houd je ze in leven

kamerplanten_winter_2022.jpg

Tijdens een koude winter kan het soms moeilijk zijn je planten goed te verzorgen en in sommige gevallen ook om in leven te houden, zeker als het gaat om planten die gewend zijn aan een warmer klimaat.

Maar wat kun je doen om je planten het best de winter door te krijgen? Radar zocht het uit!

Geef de planten voldoende licht


Licht is altijd belangrijk voor planten, maar in de winter is er vaak minder licht beschikbaar. Het kan helpen om kunstlicht te gebruiken of om je planten naar te verplaatsen naar een plek met meer licht. Let wel op dat je ze niet te dicht bij het raam of vensterbank zet, omdat de kou van buiten daar het sterkst is.

Voldoende water (en op de juiste temperatuur)

In de winter kan de luchtvochtigheid lager zijn, wat kan leiden tot uitdroging van de planten. Vooral tropische planten die luchtvochtigheid gewend zijn kunnen hierdoor in de problemen komen. Een manier om dit tegen te gaan, is door met een plantenspuit de bladeren te besprenkelen en de planten dicht bij elkaar te zetten, omdat de verdampte vocht dat meer tussen de bladeren blijft hangen.

Hoewel planten in de winter vaak minder water nodig hebben, kunnen ze nog steeds niet zonder. Als je planten water geeft, gebruik dan lauw of licht warm water in plaats van koud water. Koud water kan de wortels van de plant namelijk beschadigen en dat wil je te allen tijde zien te voorkomen. 

Breng je planten naar een plek met een constante temperatuur

In de winter kan het zijn dat je niet altijd alle ruimtes verwarmd, zeker gezien de hoge energiekosten. Zorg daarom dat je planten staan op een plek met een constante (niet te koude) temperatuur. Als je een koude zolderkamer hebt kan het dus helpen de planten naar een warmere plek, zoals de woonkamer te brengen. 

Niet te veel voeden en verpotten

De winter is een kwetsbare periode voor de meeste planten. Je zou misschien denken dat het geven van plantenvoeding dan helpt, maar het tegengestelde is waar. Omdat de planten in de winter niet of minder groeien, kan de plantenvoeding in de bodem belanden en hierdoor de wortels aantasten.

Ook verpotten is geen goed idee. Deze handeling kost planten namelijk veel stress en energie en vaak raken wortels beschadigd. In een warme periode is dat geen probleem - omdat die dan weer snel aangroeien - maar omdat dit in de winter niet zo is, kan het verpotten in dit geval veel problemen opleveren. 

Bron: Intratuin