Helpt een poepkrukje je echt beter poepen? En meer over een soepele stoelgang

190422 poepkruk site.jpg

Niet goed kunnen poepen… we hebben er helaas allemaal wel eens last van (gehad). Soms ben je verstopt doordat je de hele week alleen maar Frans stokbrood hebt gegeten, en soms heb je gewoon het idee dat alles niet helemaal lekker doorloopt daar beneden. Radar zocht uit hoe je de doorstroom in je darmen kunt optimaliseren.

En met wie dit beter te bespreken dan met de poepdokter, ofwel Nienke Gottenbos. Gottenbos is darmfloratherapeut en schreef eerder al een boek over alles rondom de situatie in je darmen. 

Voor wie overigens nog nooit van een poepkrukje gehoord heeft: dit is simpelweg een laag krukje, dat je voor de wc zet en waar je je voeten op kunt plaatsen terwijl je zit. Dit krukje zorgt er op die manier voor dat je in een andere houding op het toilet komt te zitten. 

Dit gebeurt er in de darmen

Maar eerst een lesje over de darmen. Gottenbos legt uit: ‘Wanneer je rechtop staat, dan is een spierpeesband aangespannen rond het laatste deel van je darmen. Deze zorgt ervoor dat je darm in een soort knikje gevormd is, waardoor je niet spontaan ontlasting verliest. 

Op het moment dat je dan gaat zitten, in een hoek van negentig graden, ontspant deze band gedeeltelijk, maar blijft er nog wel spanning op zitten. Je moet hierdoor alsnog best veel moeite doen om de ontlasting eruit te krijgen.’

Poepen moet eigenlijk in gehurkte positie

Dat klinkt vrij onlogisch, maar is toch makkelijker te verklaren dan gedacht. De natuurlijke houding van de mens om hun behoefte te doen, is namelijk in gehurkte positie. ‘Vroeger liep je je grot uit, groef je een kuil en ging je daar boven hangen om je behoefte te doen’, verklaart Gottenbos. 

Wanneer je dus die hurkhouding aanneemt, zijn je knieën hoger dan je navel, waardoor de spierpeesband ontspant en het laatste stukje van je darmen recht wordt. Hierdoor kun je veel gemakkelijker je ontlasting kwijt. 

Hoe zit het met dat poepkrukje?

Of zo’n poepkrukje dus werkt? ‘Jazeker, daar wordt deze houding namelijk mee nagebootst. Bovendien heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat het de kans op aambeien en anale kloofjes verkleint’, aldus de darmfloratherapeut. 

Ook is het niet zo dat je per se last moet hebben van je darmen om de kruk uit te proberen. Iedereen zit namelijk eigenlijk in een verkeerde houding op het toilet en kan er baat bij hebben om dit eens aan te passen.

Oplossingen voor obstipatie

Zo’n kruk kan dus enorm fijn zijn voor de stoelgang. Maar het doet niets aan de oorzaak van verstoppint. Wanneer je echt last hebt van je darmen (zoals bij obstipatie), zal ook deze kruk dit niet op kunnen lossen. Merk je dat je last hebt van keutelige of harde klonten ontlasting, dan is het ook van belang om de oorzaken daarvan aan te pakken. 

Gottenbos legt uit hoe het zit: ‘Heb je last van je stoelgang? Dan is het belangrijk om de volgende basiszaken na te gaan: krijg je genoeg vocht, vezels en vetten binnen? Dus drink voldoende water, eet groenten en fruit vol vezels (je darmen worden blijer van deze vezels dan van die afkomstig uit volkoren brood) en voeg olijfolie of voeding met gezond vet zoals avocado’s toe aan je eetpatroon.’ 

‘Ga op tijd naar een arts toe’

Je kunt dus in je voeding ook heel wat aanpassingen verrichten, die je mogelijk helpen bij opstoppingen in je darmen. Gottenbos vertelt echter ook dat het van belang is om dit soort problemen beter bespreekbaar te maken. 

‘We hebben het er niet over met elkaar, maar de meeste darmklachten beginnen geleidelijk aan en worden gaandeweg steeds erger. Het is dus goed om je poep in de gaten te houden. Darmklachten zijn namelijk niet normaal en zouden je geen tijd of energie moeten kosten. Let dus goed op en ga op tijd naar een huisarts of darmfloratherapeut, wanneer je merkt dat er iets niet helemaal goed zit. Samen kun je dan tot een goede oplossing komen.