Na het poepen tien keer vegen: zo ontstaat droge of plakkerige ontlasting

22-01-07-ontlasting-vegen-billen-poep-plakkerig-droog-papier-wc-156814775_s.jpg

Na het poepen heb je zo af en toe de clean wipe: je haalt het velletje wc-papier langs je billen en het blijft warempel schoon! Je kunt je drol meteen doorspoelen zonder verder werk. Heerlijk. Maar soms moet je tien keer vegen voordat je eindelijk klaar bent. Hoe komt dat toch? Wat zorgt ervoor dat je ontlasting plakkerig of juist droog wordt? En moet je je zorgen maken als je poep plakt? 

We leggen de vragen voor aan professor Marc Benninga, bijgenaamd ‘de poepdokter’ en een specialist op het gebied van het maag-darmstelsel. 

Vezelrijke voeding voor het vegen

Vezels kunnen een rol spelen in plakpoep of droge drollen, denkt Benninga. ‘Het eten van veel vezels heeft invloed op de hoeveelheid en de samenstelling van de ontlasting,’ zegt hij. Vezels gaan namelijk onveranderd door de dunne darm heen en worden pas in de dikke darm gefermenteerd. Daarbij ontstaan gassen en korte ketenvetzuren, die de lucht en samenstelling van de ontlasting veranderen. Dat zou het vegen weleens kunnen beïnvloeden, stelt Benninga. En ook volgens de Maag Lever Darm Stichting zorgt vezelrijke voeding voor ‘een vaste, maar toch soepele ontlasting’. Klinkt dat niet fijn?

Vocht drinken om goed te poepen

Diezelfde stichting voegt wel toe dat vezels je stoelgang alleen versoepelen als je daarbij genoeg drinkt. Je moet sowieso minstens 1 tot 1,5 liter drinken per dag als je volwassen bent, maar met een vezelrijk dieet moet je zelfs 2 liter drinken. 

Benninga legt uit: ‘Als je te weinig drinkt, wordt de ontlasting waarschijnlijk droger en harder, wat ervoor kan zorgen dat je minder hoeft te vegen.’

Een vette drol

En kan er vet in je ontlasting komen, die hem plakkerig maakt? Veel mensen denken van wel. Maar dat klopt meestal niet, zegt Benninga, want de dunne darm is in staat om 98 procent van het vet uit je voeding op te nemen. Er komt daardoor geen vet in je poep terecht. Benninga: ‘Veel vet eten leidt dus niet tot veel vet in de ontlasting, wel tot een vet persoon.’ 

Wat je kunt doen voor je ontlasting

Kun je zorgen dat je weinig hoeft te vegen door bepaalde voeding te eten of juist te vermijden? Dat zou makkelijk zijn, maar Benninga antwoordt dat hij niet af weet van zulke voeding. 

Moet je je ten slotte zorgen maken als je lange tijd plakkerige of droge ontlasting hebt? Een geruststelling: dat hoeft niet. Want: ‘Over je gezondheid zegt het kort gezegd niets!’