Het echte leven weer centraal dankzij NoPhone

Het is een bekend beeld: een druk café of koffietentje waar alle bezoekers op hun telefoon zitten te turen, in plaats van gesprekken met elkaar te voeren. Misschien lees jij dit artikel momenteel ook wel op je mobiel, terwijl je in gezelschap bent. Wees gerust: je bent niet de enige. En binnenkort biedt de neptelefoon 'NoPhone' uitkomst.

De NoPhone is een telefoon die niks kan - maar dan ook écht helemaal niks. Het toestel heeft geen wifi-mogelijkheden, beschikt niet over een camera en wordt door geen enkel besturingssysteem ondersteund. Je kunt er zelfs niet mee bellen. Het is eigenlijk gewoon een telefoonvormig plastic blok.Neptelefoon

Je zou dan ook kunnen zeggen dat de NoPhone een neptelefoon is. De makers steken dit gebrek aan mogelijkheden echter niet onder stoelen of banken. Sterker nog: het is de belangrijkste eigenschap van het 'apparaat'.

En er lijkt een markt voor het surrogaattoestel te zijn. Op het moment van schrijven heeft de NoPhone bijna 17.000 dollar opgehaald op crowdfundingsite Kickstarter - ruim drie keer zo veel als de beoogde 5.000. Het toestel moet 12 dollar gaan kosten en is leverbaar vanaf december.'Nooit meer dat verontrustende gevoel'

Zoals een roker zich onrustig kan voelen wanneer hij geen sigaret tussen zijn vingers heeft, zo is menig smartphonegebruiker onthand wanneer zij geen mobiel vast heeft. Zeker wanneer iedereen om haar heen zit te appen of te CandyCrushen. De NoPhone voorziet in de behoefte om iets rechthoekigs in je handen te hebben.

De Nederlandse en Amerikaanse bedenkers van de NoPhone menen die letterlijke en figuurlijke leegte te kunnen vullen. 'Nooit meer dat verontrustende gevoel van vlees op vlees wanneer je je hand sluit,' zo luidt het op hun Kickstarter-pagina. Ze hopen dat gebruikers zich zo weer wat meer op de echte wereld focussen.

Aan The Huffington Post lieten bedenkers Van Gould, Ingmar Larsen en Ben Langeveld weten dat ze op het idee kwamen in een rooftop bar in New York City. Ze keken op van hun telefoon en zagen dat alle andere bezoekers ook in hun toestel verzonken waren. 'In die bar zou je er vreemd uit gezien hebben zonder telefoon in je handen.'Specificaties

Het plastic blok is waterbestendig en niet-verslavend.

Overige specificaties:

Afmetingen

140 x 67 x 7,3 mm

Gewicht

tussen de 80 en 100 gram

Batterijcapaciteit

niet van toepassing

Besturingssysteem

niet van toepassing

Kloksnelheid processor

niet van toepassing

Interne opslagruimte

niet van toepassing

Cameraresolutie

niet van toepassing

Maximale grootte geheugenkaart

niet van toepassing

Gsm-banden

niet van toepassing

Netwerken

niet van toepassing

Bluetooth

niet van toepassing

Afspeelbare geluidsformaten

niet van toepassing

Navigatiesoftware

niet van toepassing

Gebruiksaanwijzing

De handleiding van de NoPhone staat ook alvast op Kickstarter vermeld. Deze luidt als volgt:

  1. Pak 'm op.
  2. Houd 'm vast.

Op de Kickstarterpagina zijn ook al een paar klantervaringen te vinden.

Zo zegt Whitney R: 'Met de NoPhone zijn mijn contactuele eigenschappen met 73% verbeterd.'

En Craig R laat weten: 'Dankzij de NoPhone heb ik mijn vriend al een week lang geen dronken sms'jes meer gestuurd.'Selfie-upgrade en Offline Glas

Wie graag een nutteloze telefoon wil, maar toch echt niet zonder selfies kan, is er ook een (soort van) oplossing. Voor 6 dollar extra kun je een speciale sticker bij je NoPhone bestellen. Wanneer je die erop plakt, verandert het stuk plastic in een heuse spiegel.

Een uitermate geschikte toepassing voor de NoPhone is te vinden in de Salve Jorge Bar in Sao Paulo, Brazilië. Daar wordt bier geserveerd in glazen met een rechthoekige uitsparing in de bodem -zogeheten Offline Glazen-, waardoor ze niet zonder ondersteuning op tafel kunnen staan. Daar kun je dus precies je kersverse NoPhone onder schuiven! Heb je mooi je handen vrij voor je mobiele telefoon.

Bron: Kickstarter, The Huffington Post

Beeld: NoPhone, Fischer&Friends