Hier moet je op letten als je speelgoed koopt op de vrijmarkt

Vrijmarkt

Koningsdag is dé dag om koopjes te scoren op de vrijmarkt. Wil je speelgoed kopen voor je kind of kleinkind? Let dan wel op de veiligheid ervan aan de hand van deze drie aandachtspunten. Verouderd speelgoed kan namelijk voor veiligheidsrisico’s zorgen.

Controleer de staat van het materiaal

Om te beginnen is het goed om de staat van het materiaal goed te controleren. Dat laat Mieke Cotterink, onderzoek en expert kinderveiligheid bij VeiligheidNL, weten aan ANP. 

Kunststof speelgoed kan in de loop van de tijd namelijk uitdrogen en verharden. De kans is dan groter dat het speelgoed scheurt of breekt. En kinderen kunnen zich hieraan snijden. Bekijk daarom goed hoe het speelgoed eraan toe is voordat je het meeneemt. 

Dat geldt ook voor houten speelgoed. Hout kan door ouderdom namelijk gaan splinteren en verlijmde delen kunnen losraken. Hier kunnen kinderen zich aan bezeren. 

Koop geen oude rammelaars of bijtringen

De veiligheidseisen voor speelgoed zijn de afgelopen twintig jaar enorm verbeterd. Er zijn bijvoorbeeld strengere eisen ten aanzien van chemische stoffen in kunststof in verf. 

Kinderen kunnen deze chemicaliën op verschillende manieren binnenkrijgen. Jonge kinderen stoppen bijvoorbeeld veel speelgoed in hun mond en als speelgoed slijt, komen de chemicaliën in het huisstof terecht. Kinderen die veel kruipen, kunnen het op die manier binnenkrijgen. 

Let daarom goed op bij het kopen van oud babyspeelgoed van zacht PVC, zoals een rammelaar of een bijtring. In het verleden werden namelijk bepaalde weekmakers gebruikt om het PVC zacht te maken. Later bleken deze weekmakers schadelijk voor de gezondheid. 

Houd rekening met kleine onderdelen

Een laatste aandachtspunt is de leeftijdscategorie. Het speelgoed dat verkocht wordt op de vrijmarkt zit namelijk niet altijd in de oorspronkelijke verpakking, terwijl hierop staat aangegeven voor welke leeftijdscategorie het speelgoed bedoeld is. 

Let daarom op met hele kleine onderdelen. Dit kan namelijk een gevaar vormen voor hele jonge kinderen.