Hier moet je op letten bij het kopen van een knaagdier

53383982_l_normal_none.jpg

Hamsters, cavia’s en konijnen zien er niet alleen lief uit, maar ze zijn ook leuk als huisdier. Jaarlijks schaffen veel Nederlanders deze kleine, pluizige vriendjes aan. Maar hoe kies je de juiste knaagdier uit en zorg je ervoor dat deze een goed leven heeft? Radar sprak Din van Nieuwenhuijzen, dierenarts bij AniCura Kennemerland zodat jij weet waar je op moet letten. 

Het ideale huisje

Bij het aanschaffen van een konijn of hamster is het altijd goed om rekening te houden met de grootte van het hok waarin ze gaan wonen. Bij bijvoorbeeld een gebrek aan ruimte kan je konijn of knaagdier last krijgen van stress. “Het is logisch om bij al deze dieren even te kijken hoe ze in de natuur leven", zegt Van Nieuwenhuijzen. "Hamsters, bijvoorbeeld, vinden het heerlijk om te graven en om te bewegen. Aldus het bekende hamsterrad die je in de meeste hamsterhokken terugvindt.” Een hok dat veel mogelijkheden biedt om meerdere holletjes te graven en te kunnen bewegen is ideaal. “Cavia’s vinden het fijner om zich te verstoppen”, voegt Van Nieuwenhuijzen toe.“Dus veel verstopplekken waar ze kunnen schuilen is fijn voor ze.” 

De grootte van het knaagdierparadijs

Ook de grootte van het hok is belangrijk. Hamsters hebben bijvoorbeeld niet heel veel ruimte nodig, maar een te klein hok kan ze ongelukkig maken. “Wat we soms zagen was dat hokken de richtlijnen van de testdierenindustrie aanhouden. Deze hokken zijn niet het juiste formaat”, zegt de dierenarts. Volgens de Dierenbescherming is de minimale afmeting van een verblijf voor een dwerghamster zo’n 70 bij 50 of 80 bij 40 centimeter. Voor een Syrische hamster is een groter verblijf nodig, namelijk 100 bij 50 centimeter. Inmiddels hebben veel dierenwinkels en andere verkopers het hokformaat goed afgestemd, maar bij twijfel kan het geen kwaad om een groter hok te nemen.


Naast de grootte van het hok speelt gezelschap ook een rol in het welzijn van je knaagdier. Bijna alle kleine zoogdieren zijn groepsdieren. Zo kun je cavia’s en konijnen het beste als een paar aanschaffen. Hamsters daarentegen zijn liever alleen, zo leven zij vaak ook in het wild. “Bij konijnen geldt in ieder geval dat je er eigen rekening mee moet houden dat konijnen liever samen zijn.” vertelt de dierenarts. Dit geldt voor een hele hoop knaagdieren, want cavia’s zitten ook vaak met meerderen samen. “Het wil niet zeggen dat er geen mensen zijn die niet goed voor één konijn of cavia kunnen zorgen, maar veel mensen zijn overdag aan het werk. De vraag is dan hoe goed dat is voor het huisdier”, voegt hij hieraan toe.

Opletten bij het kopen van setjes

Veel knaagdieren worden ook verkocht als een setje. Dit voorkomt eenzaamheid onder de sociale knaagdieren, maar dit brengt ook een mogelijk risico met zich mee. “Je zit dan automatisch met de vraag of je een mannetje en een vrouwtje koopt”, voegt Van Nieuwenhuijzen toe “Let daar goed op.” Zo voorkom je het risico dat je in paar weken van twee naar tien konijnen gaat. 

Gezondheid en voeding

Ook bij het uitkiezen van je knaagdier is het verstandig om goed op te letten waar je het beestje vandaan haalt. “Je hebt als het ware vier mogelijke verkopers: dierenwinkels, knaagdierenopvang, particuliere verkopers en fokkers”, vertelt Van Nieuwenhuijzen. Hoewel de meeste verkopers goed weten wat ze doen kan het soms gebeuren dat er in een nest knaagdieren met kleine kwaaltjes, zoals tandproblemen, worden geboren.  

De kleinste van het nest

“Voor alle dieren geldt dat je voorzichtig moet zijn met de kleinste van het nest. En wees ook voorzichtig met het dier dat duidelijk veel rustiger is dan de rest.” Het gebeurt nog wel eens dat het kleinste dier van het nest (of de rustigste) gezondheidsklachten heeft of later ontwikkeld. De vraag is hoeveel extra zorg je kunt bieden aan het dier. Bij twijfel is het altijd verstandig om een dier te laten controleren bij de dierenarts. 

Extra vitamine in voeding

Ook voeding speelt een belangrijke rol in de gezondheid van je huisdier. Zo hebben cavia’s veel vitamine C nodig, dit zit vaak al verwerkt in de voeding die je kunt kopen in dierenwinkels. “Bij twijfel kan het geen kwaad om wat extra vitamine C te geven”, legt Van Nieuwenhuijzen uit. ”Er zijn mensen die de cavia soms een kwart van een vitamine C tabletje geven, dit kan gerust. Van vitamine C kun je namelijk niet te veel binnen krijgen.” 

Een goed dieet

Verder is het geven van grof voer, zoals stro en stukken groenten, aan konijnen erg goed voor hun gezondheid. Dit komt doordat konijnen op grof voer langer moeten kauwen om het op te krijgen. Bij de standaard brokken duurt dit minder lang. Hierdoor kan het soms gebeuren dat je konijn te veel brokken eet en overgewicht krijgt. Daarnaast helpt grof voer bij het onderhouden van de tanden.

Verboden dieren

Vanaf januari 2024 kan er een lijst uitgebracht worden waarin bepaalde dieren niet meer gehouden mogen worden in Nederland. Dit zijn bijvoorbeeld de Russische dwerghamster en de egel, maar ook chinchilla’s en suikereekhoorns worden verboden. “Ik heb ook wel suikereekhoorns gehad waar je goede dikke handschoenen voor aan moest trekken”, vertelt Van Nieuwenhuijzen. “De eerste reactie van zo’n dier is vaak om te bijten. Dat maakt het onderzoeken erg lastig.”

Dat wil niet zeggen dat alle suikereekhoorns bijten, maar wel vaak. Het zijn net als chinchilla’s niet echt bedoeld om als knuffeldier gehouden te worden. 

“Dat wil niet zeggen dat er geen mensen zijn die goed voor deze knaagdieren kunnen zorgen, die zijn er wel, maar het zijn geen knuffeldieren", voegt Van Nieuwenhuijzen toe. Het is van belang om goed voor ogen te houden of je vaak je knaagdier wilt knuffelen, of dat je er meer naar wilt kijken. Dan is de volgende vraag of het dier dat je wilt hebben dat ook echt is.