Hier moet je op letten wanneer je als (jonge) zzp’er aan de slag gaat
Steeds meer jongeren werken als zelfstandige voor grote platformbedrijven die hen werk aanbieden. Denk aan het werken voor evenementen zoals festivals en bruiloften, aan werk als fietskoerier of een klus in de bouw. Dit is aantrekkelijk, omdat er goed verdiend wordt en de werknemers hun eigen uren op een flexibele manier kunnen indelen. Maar, aan deze manier van werken kleven vaak ook onvoorziene risico’s.
Om ervoor te zorgen dat jij goed voorbereid het zzp’er-schap tegemoet gaat, spreekt Radar met Jessica van El, expert Jong Ondernemerschap bij de Kamer van Koophandel. Radar spreekt Van El over zaken waar jij misschien nog niet bij hebt stilgestaan en geeft je tips hoe deze het beste aan te pakken.
Niet op de hoogte van randzaken ondernemerschap
Je inschrijven als zzp’er is namelijk niet zomaar iets, je bent vanaf nu echt ondernemer. En naast alle voordelen die dit met zich meebrengt, is het ondernemerschap niet geheel zonder risico.
‘Ik hoor van jongeren dat ze denken meer te kunnen verdienen als zzp’er dan wanneer ze in loondienst werken en ook de vrijheid van het zelf bepalen wanneer je werkt speelt een rol.’ Maar, benadrukt Van El, er komen veel zaken kijken bij het zijn van een ondernemer en daar is niet iedereen zich van op de hoogte. Samen met de expert neemt Radar de belangrijkste zaken door.
Houd hier rekening mee als je zzp’er wordt
1. Een deel van je inkomsten draag je af aan de belasting
Het salaris dat je verdient bij je baan voor een platformbedrijf kun je niet volledig in eigen zak steken. Over dit verdiende geld moet je namelijk ieder kwartaal omzetbelasting betalen en betaal je aan het eind van het jaar (in mei) nog inkomstenbelasting. Besef dit dus al op het moment dat je eerste salaris binnenkomt, voordat je geld uitgeeft dat eigenlijk niet ‘van jou’ is.
Van El: ‘Probeer in ieder geval een derde van je inkomsten te reserveren voor de belastingdienst.’
2. Je krijgt geen vakantiedagen
Wanneer je in loondienst werkt, krijg je per jaar een aantal vakantiedagen. Deze dagen mag je vrij nemen, maar word je wel uitbetaald. Werk je als zzp’er, dan heb je deze luxe niet en zul je niet uitbetaald worden op de momenten dat je vrij bent. Werk je iedere week vaste dagen, maar wel als zzp’er, weet dan dat je tijdens je vakantie geen geld ontvangt.
3. Je moet zelf verzekeringen afsluiten om jezelf in te dekken
‘Stel je gaat als zzp’er aan de slag als maaltijdbezorger maar je veroorzaakt na een paar maanden onverhoopt een ongeluk, dan ben je als ondernemer zelf aansprakelijk’, aldus Van El. als zzp’er ben je niet standaard gedekt voor dit soort ongevallen, dus is het verstandig om hiervoor een verzekering af te sluiten.
‘Denk hierbij aan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Daarnaast is algemene voorwaarden opstellen ook een veelgebruikte vorm van het beperken van je risico’s. Hierbij stel je een document op, met op basis van welke voorwaarden je gaat werken. Dit laat je vervolgens ondertekenen door je opdrachtgever. Op het internet zijn een aantal voorbeelden te vinden die je kunt gebruiken’, aldus de KVK-expert.
4. Je wordt niet doorbetaald bij ziekte
Dit sluit eigenlijk aan op het vorige punt. Wanneer je ziek bent en niet kunt werken, ben je als zzp’er ook op jezelf aangewezen. Bij een baan in loondienst krijg je ofwel volledig uitbetaald op ziektedagen of bijvoorbeeld een deel, maar als zzp’er zijn deze dagen voor eigen rekening. Ook voor deze risico’s bestaan verzekeringen die je af kunt sluiten, zodat je een vangnet creëert bij (eventueel langdurige) ziekte.
5. Je bouwt geen pensioen op
In loondienst wordt iedere maand een deel van je inkomsten door je werkgever opzij gezet voor je pensioen. Op die manier heb je op latere leeftijd een zak geld over waar je van kunt leven. Als zzp’er is dit iets wat je zelf moet regelen. Hoewel dit in je jongere jaren misschien niet je grootste zorg is, is het wel van belang om hiervan op de hoogte te zijn.
6. Bedrijfsadministratie bijhouden en bewaren
Tot slot ben je als ondernemer verplicht om een bedrijfsadministratie bij te houden, waar de belastingdienst eisen aan stelt. Zo moet je onder andere facturen, contracten, correspondentie en urenadministratie bijhouden en bewaren en dit zijn niet de enige zaken. Mocht je dit te ingewikkeld vinden, dan kun je hier een boekhouder voor inhuren. Maar let wel: ook dit kost geld.
Persoonlijk advies
Hoezeer je al van deze zaken op de hoogte was en in welke mate je hierop bent voorbereid is natuurlijk afhankelijk per persoon en per onderneming. Heb je vragen over welke verzekering je het beste af kunt sluiten in jouw persoonlijke geval? Neem dan contact op met een professional die jou hierbij kan helpen.