background branding

Hoe kan je een telefoongesprek opnemen op je iPhone of Android-toestel?

14aprilopname.jpg

Misschien heb je dat ene gesprek met je werkgever, wat je graag wil bewaren. Of heb je geen papier bij de hand en wil je de boodschappen voor vanavond niet vergeten. Radar zocht uit hoe je telefoongesprekken die je op je telefoon voert, opneemt en weer terug kunt luisteren. 

Opnemen kan op veel smartphones, maar er zijn ook telefoons waarop je niet kunt opnemen als je aan het bellen bent. Bij sommige telefoons kun je de ingebouwde voice recorder gebruiken, maar deze opname is vaak slecht verstaanbaar of geeft een blikkerig geluid. Wil je dit voorkomen, dan kun je het beste een externe app installeren; of er zelfs een extern apparaatje voor aanschaffen. 

Disclaimer: neem niet alles zomaar op

Let op: er gelden regels voor het opnemen van gesprekken. Je mag een gesprek opnemen, mits je zelf deelneemt aan het gesprek. Je hoeft ook niet te laten weten dat je het gesprek aan het opnemen bent. Maar je mag niet stiekem een gesprek opnemen wat tussen anderen speelt, dat is een misdrijf.

Voor iPhone-gebruikers

Het is zaak om bij iPhones goed te letten op welke opname-app je gebruikt, omdat iOS een vrij gesloten besturingssyssteem heeft, dit in verband met privacy. Een opname kan een flinke inbreuk doen op iemands privacy en door deze betere beveiliging kan het zijn dat sommige apps niet goed werken op jouw telefoon. 

TapeACall

Als eerste TapeACall, de meestgebruikte opname-app voor de iPhone. Hiermee kun je inkomende en uitgaande telefoongesprekken opnemen door één klik op de opnameknop. Je kunt ook spraakmemo’s opnemen. Maar kijk uit: soms kun je de app niet gebruiken, omdat een Apple-update nog niet is gedaan. 

Voor het geval je het gesprek wilt uitschrijven, zit je bij TapeACall goed. Als je alle functies wilt gebruiken, kost de app wel geld. Als je de gratis versie wilt gebruiken, mis je onbeperkt opnemen en moet je per minuut een bepaald bedrag betalen. 

Rekk

Ook de app Rekk is een goede kanshebber: deze app kan gebruikt worden door een iPhone en een Mac. Rekk is gratis, met de optie om aankopen in de app te doen. Ook hier kun je gesprekken laten transcriberen. Als je klaar bent met opnemen, kun je de opname naar iCloud, Dropbox of Google Drive transporteren. De opnames zijn ook te delen via WhatsApp. 

Ben je nog niet tevreden met de bovenstaande apps, kijk dan eens naar andere opname-apps, zoals Call Recorder, De Geluidsrecorder en Google Voice. 

Voor Android-gebruikers

Ook voor Android zijn er genoeg opties om een gesprek op te nemen. Dit zijn de meestgebruikte opname-apps op Android. Als eerste hebben we de app Gespreksopname. Deze is gratis en neemt na de installatie automatisch al je inkomende en uitgaande gesprekken op. 

Spraakrecorder Appliqato

De app Appliqato is ook een optie. Bij deze app kunnen de opnames opgeslagen worden in Dropbox of Google Drive. Je kunt de functie aanzetten om automatisch al je telefoongesprekken te laten opnemen. 

Automatic Call Recorder by RSA

De app Automatic Call Recorder by RSA is ook een goede kanshebber. Het is een gebruiksvriendelijke app, waar je gesprekken mee kunt opnemen en zelfs kunt bewaren op je SD-kaart; als je er een hebt.

Voor Android zijn er talloze apps waar je gesprekken mee kunt opnemen, de bovenstaande zijn slechts een kleine greep uit het aanbod die het vaakst worden gebruikt. Je kunt ook nog kijken naar de app Bolbeast Call Recorder. Op de app Skype kun je ook gesprekken opnemen. Normaal bel en videochat je hiermee, maar een opname maken is ook mogelijk. Degene die je belt, krijgt wel een melding dat jij een opname bent gestart. 

Gratis versie altijd eerst uitproberen

Voor alle apps geldt: als ze een gratis versie hebben, is het beter die eerst uit te proberen voor je gaat betalen voor de app. Sommige opname-apps werken beter op de ene smartphone dan op de andere.

Geen app? Denk dan aan een opname-apparaat

Als je niet met apps aan de slag wilt, kun je ook overwegen een opname-apparaatje te kopen. Deze moet je dan in de uitgang stoppen, waar normaal je oordopjes in zitten. Deze apparaatjes zijn online voor minder dan twintig euro te vinden.

Bron: Tele2 / Proximus / Android Authority