Ben je verslaafd aan je telefoon? Deze tips helpen om je telefoongebruik te verminderen!
Het is iets waar je liever niet mee geconfronteerd wordt: de schermtijd van je telefoon. Als je opstaat, studeert of aan het werk bent, moet je vaak toch eventjes kijken. Voor je het weet ben je vele minuten of zelfs uren verder.
Zelf weet je ook wel dat al die tijd beter benut had kunnen worden. Maar hoe kun je jezelf nu daadwerkelijk van je telefoon weerhouden? Jij moet weer je telefoon gebruiken en niet meer andersom. Met deze simpele aanpassingen kun je hier verandering in brengen:.
1. Schakel je meldingen uit
Dit is misschien wel de belangrijkste tip om je telefoonverslaving makkelijk aan te pakken. Pushberichten op je beginscherm of meldingpictogrammen bij de apps, dagen je namelijk uit om te reageren en een app te openen, terwijl je dit misschien helemaal niet wilt. Door deze uit te schakelen, heb jij weer de controle.
Je kunt ook precies instellen of je überhaupt wel of geen meldingen wilt ontvangen van bepaalde apps. Wil je dus wel belangrijke mailtjes, maar geen nieuwsberichten? Stel dit dan in via de instellingen van je telefoon.
Je kunt er ook voor kiezen om alleen mensen die direct contact met je zoeken je te laten storen. Zo kun je dus groepsapps, social media-apps en games dempen. Verwacht je niks belangrijks waarmee je gestoord wilt worden? Zet dan je telefoon geluid uit, zo bepaal je zelf wanneer je op je telefoon kijkt.
2. Verwijder je verslavende apps
Kijk kritisch naar welke apps je belangrijk vindt en welke je écht nodig hebt. Zo kosten social media-apps, games, nieuws-apps en mediaapps (zoals YouTube, Netflix) eigenlijk te veel tijd. Op die manier wordt je telefoon weer praktisch en verlies je niet al je tijd in je verslavende apps. Ook kun je met jezelf afspreken om je mail alleen via de computer te bekijken. Je vrije tijd is namelijk niet ‘vrij’ als je verslaafd bent.
3. Reorganiseer je achtergronden
Wil je niet je verslavende apps verwijderen? Verplaats dan je verslavende apps naar je derde of zelfs vierde schermachtergrond. Zo moet je dus veel swipen om het app-icoontje te zien en wordt je minder verleid om er eventjes naar te kijken. Zet op je basisscherm alleen nog maar de absoluut onmisbare apps, denk aan mobiel bankieren of Google Maps.
Ook kunnen iPhone-gebruikers hun communicatie apps in één map plaatsen, zodat het in één oogopslag duidelijk is dat mensen je proberen te bereiken. Alle openstaande meldingen worden zo samengevat op één icoontje, in plaats van een scherm vol rode icoontjes die de aandacht opeisen.
4. Leg je telefoon uit het zicht
Door je telefoon buiten handbereik te leggen, heb je minder snel de neiging om afgeleid te raken. Doe dit al helemaal als je aan het werk of aan het studeren bent. Zo kun je je telefoon alleen oppakken als je jezelf verplaatst en dus niet uit verveling of gewoonte. Op deze manier zal je dus minder snel dingen opzoeken of jezelf verliezen in het internationale nieuws.
5. Gebruik je telefoon niet als wekker
Veel mensen gebruiken hun telefoon ook als wekker. Je telefoon gebruiken voordat je gaat slapen, zorgt voor een slechtere nachtrust. Dat niet alleen: je telefoon heeft ook een negatieve invloed bij het opstaan. Je wordt met meer stress wakker en voor je het weet ben je je ochtend tijd aan het verdoen door sociale media. Het beste is dan ook om niet in de verleiding te komen en een wekker te kopen. Ook helpt het om je telefoon niet in je slaapkamer te leggen. Mocht je dit nog een stap te ver vinden, leg dan je telefoon aan de andere kant van de kamer.
6. Koop een horloge om te weten hoe laat het is
In het verlengde van de vorige tip: gebruik je telefoon niet om te kijken hoe laat het is. Voor je het weet raak je getriggerd om toch je telefoon te ontgrendelen en ben je weer veel tijd kwijt.
7. Vul je tijd op met andere dingen
Als je een telefoonverslaving hebt, gebruik je je telefoon vaak als afleiding. Vind dus een constructieve bezigheid waar je je tijd in kunt stoppen, zodat je deze afleiding helemaal niet nodig hebt. Ga je tijd besteden aan bijvoorbeeld klussen, koken, sporten, lezen of fysiek afspreken met mensen.
8. Installeer een app die je helpt om je telefoongebruik te verminderen
Al lijkt het ironisch om een app te gebruiken die je helpt tegen je telefoongebruik, is het juist heel confronterend. Jan Magazine wees al eerder op meerdere apps in de Apple Store en Play Store die je kunnen helpen met je telefoonverslaving:
- Moment: Deze app houdt bij hoelang je scherm aanstaat en hoe vaak je je telefoon oppakt. Ook biedt deze app een cursus die je in zeven dagen helpt om niet steeds je telefoon op te pakken. Voor Android is er een vergelijkbare app, genaamd Quality Time.
- Forest: In de app Forest kun je zelf je doelen stellen over hoelang je niet op je telefoon wilt kijken. Zodra dit lukt, zal er een virtueel zaadje naar een boompje groeien. Haal je je doel niet, dan sterft je boompje af en moet je opnieuw beginnen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je een virtueel bos hebt. Forest is zowel in de App Store als de Play Store beschikbaar.
- Flipd: Deze app is zo ongeveer gelijk aan de app Moment. Het grote verschil is dat er een sociale functie bij inbegrepen zit: zo kun je je vrienden uitnodigen en samen tracken wie de minste tijd op zijn of haar telefoon besteed.
Bron: Jan Magazine, soChicken