background branding

Hoe kies je een goede wifiversterker?

wifirepeater8-10-2020.jpg

Er zijn verschillende manieren om het wifibereik in je huis te verbeteren, zoals wifirepeaters, access points en een mesh-netwerk (vermaasd netwerk). Radar zet de opties voor je op een rij. 

Gerard Spierenburg van de Consumentenbond legt uit waar moet je op moet letten als je een wifiversterker wilt aanschaffen.

Repeater geschikt, maar halveert internetsnelheid

'De makkelijkste manier om je bereik te verbeteren, is met een repeater', stelt Spierenburg.
Een repeater pikt het signaal van je router op en zendt dat door, waardoor je meer bereik hebt.

Repeaters zijn volgens Spierenburg niet duur (een paar tientjes) en zijn eenvoudig te installeren. 'Bij gewoon internetgebruik is een repeater daarom een geschikte oplossing.'

Toch kleeft er ook een nadeel aan een repeater: 'Ze halveren ruwweg de snelheid van de wifi, omdat ze meestal niet tegelijkertijd kunnen versturen en ontvangen', zegt Spierenburg. 'Deze oplossing is daarom niet geschikt om snel grote bestanden binnen te halen.'

Geen signaalverlies met access point

Je kunt ook kiezen voor een access point om je signaal te versterken. Een access point sluit je met een netwerkkabel aan op de router. Het apparaatje verstuurt vervolgens een draadloos signaal. 

Het grote voordeel van een access point is dat je geen signaalverlies hebt, omdat het rechtstreeks is aangesloten op de router. Een access point is daarmee ook geschikt om grote downloads uit te voeren.

Dat er een kabel nodig is, is volgens Spierenburg een nadeel: 'Je moet je netwerk uitbreiden met kabels en dat is erg bewerkelijk. Bovendien is het niet zo fraai als je geen loze leidingen hebt.' 

Je router moet dus ook een aansluitpunt voor een kabel hebben als je een access point wilt gebruiken.

De kosten voor een access point liggen vaak ook een stuk hoger dan de kosten voor een repeater.

Mesh-netwerk: duur, maar effectief

Een mesh-netwerk bestaat uit meerdere wifipunten die allemaal het signaal van de router oppikken. Volgens de Consumentenbond is een mesh netwerk makkelijk te installeren.

Een mesh-netwerk kun je uitbreiden door simpelweg een nieuw wifipunt te plaatsen. Deze wifipunten zijn echter behoorlijk duur, waardoor de kosten voor het aanleggen van een mesh-netwerk flink op kunnen lopen.

Snellere wifi? Gebruik deze 11 tips