background branding

Hoe krijg je vetvlekken uit kleding?

Vetvlekken uit kleding krijgen Radar.jpg

Terwijl je aan het koken bent, spat er bakboter op je shirt. Of je morst een klodder mayonaise over je nieuwe broek. Vetvlekken zijn vervelend en lijken hardnekkig. Toch zijn er handige trucjes om ze te verwijderen.

Welke van deze tips je ook gaat gebruiken: het is belangrijk zo snel mogelijk iets te doen zodat de vlek niet te diep intrekt. Dus wees op tijd, anders krijg je spijt.

Een scheutje afwasmiddel

De eerste (en makkelijkste) manier is om de vetvlek goed in te smeren met afwasmiddel en het daarna in een bak met lauw water te dompelen. Nadat het een tijdje heeft geweekt, doe je het kledingstuk in de wasmachine. Hoe hoger de temperatuur van het draaiprogramma, hoe groter de kans dat de vlek verdwijnt. Natuurlijk controleer je dan wel eerst de maximale wastemperatuur.

Als de vlek iets minder hardnekkig is kun je bovenstaande trucje ook proberen zonder het gebruik van de wasmachine. Nadat je het kledingstuk in warm water hebt gedompeld, laat je deze drogen en leg je er een keukenpapiertje op om het vocht sneller te laten absorberen.

Ossengalzeep: de natuurlijke vlekverwijderaar

Een andere sterke - en natuurlijke - vlekkenverwijderaar is ossengalzeep. Om dit op de juiste manier te gebruiken maak je de zeep eerst een beetje nat. Daarna wrijf je het over je vlek en druk je het extra aan met je vingers en was het daarna direct. Het wassen doe je niet hoger dan 40 graden omdat anders de ossengal niet meer werkt. Let op dat je de zeep niet laat indrogen, de stof kan daardoor verbleken. 

Good old baking soda (of talkpoeder)

Heb je geen ossengalzeep in huis liggen? Trek dan je schoonmaakkast open en zoek naar talkpoeder of baking soda. Laat een van deze twee middelen een uur intrekken in je vlek en klop daarna de resten weg. Is nog niet alles spik en span? Laat het kledingstuk dan nog een keer meedraaien met de was. 

Huis-tuin-en-keukenmiddelen

Ook zijn er nog een paar middeltjes die je vaak in huis hebt liggen, die ook helpen om vlekken te verwerken. Dit zijn tandpasta, melk en citroensap. Gebruik een van deze middelen, breng het aan op de vlek en laat het een kwartiertje intrekken. Was het vervolgens uit met wat koud water en laat het daarna (als het nodig is) een ronde meedraaien in de was.

Bron: Libelle, Suusmaaktschoon, 123schoon