Hoe langzaam groeit kip 'van een langzamer groeiend' ras?

Wie in de supermarkt op zoek is naar een verantwoord stukje kip staat voor een behoorlijk vol schap met allerlei kipproducten. Supermarkt Dirk van den Broek verkoopt kip van een 'langzamer groeiend ras'. Wat is dat precies?

'Kip van een langzamer groeiend ras' zegt niet zo heel veel over hoe langzaam de kip nu precies gegroeid is. Over hoeveel dagen hebben we het dan? Wat is het verschil met de bekende plofkip? Om daar achter te komen bellen we met GroenlandKip, de kipleverancier van Dirk.

Wat is die langzamer groeiende kip?

De langzamer groeiende kip valt tussen de reguliere (plof-) kip en de kip met het Beter Leven-keurmerk met één ster. Gewone kippen doen er volgens de medewerker van de klantenservice maximaal 42 dagen over om flink op gewicht te komen. Bij de kip van een langzamer groeiend ras mag er minimaal 45 dagen gegroeid worden. Dat scheelt dus slechts drie dagen.

Zijn er nog meer verschillen?

Volgende GroenlandKip zal 'de kip niet door zijn voegen zakken, bij wijze van spreken'. 'Er zitten wat minder kippen per vierkante meter bij elkaar, ook is er afleiding in de stal en er is daglicht.' GroenlandKip noemt deze kip ook wel de 2020-kip. Kippen die twee weken langer leven dan de plofkip, 40% meer ruimte hebben en veel minder vaak antibiotica nodig hebben komen in aanmerking voor het Beter Leven-keurmerk met één ster.

Gematigd enthousiast

Wakker Dier laat weten dat ze gematigd enthousiast zijn over deze kip. 'Ze krijgen 10% meer ruimte dan de plofkip. Daarnaast leven ze drie dagen langer en op een totaal van zes weken is dat heel wat.' Wakker Dier zegt tevens dat deze kippen een langere nachtrust krijgen. 'Plofkippen krijgen korte nachten zodat ze zoveel mogelijk uren kunnen blijven eten.'