background branding

Wat is 'puur kwaliteitsvlees' op knakworstverpakking van Unox en Struik?

Op de knakworstblikken van Unox en Struik staat 'puur kwaliteitsvlees'. Bij Struik staat er zelfs nog een Beter Leven Keurmerk bij. Wat houdt 'puur kwaliteitsvlees' eigenlijk in?

Unox verkoopt knakworsten onder de merknaam Knaks en op die verpakking vinden we het zinnetje 'bereid met 100% puur kwaliteitsvlees'. We bellen met de klantenservice van Unox en vragen wat dat inhoudt. De medewerker geeft aan dat er echte varkensvlees en kip in de knakworsten zit. Er zouden geen toevoegingen aan gedaan. 'Er zit geen nepvlees in, maar echt varkensvlees en echt kippenvlees' volgens Unox. Dat is volgens Unox de definitie van '100% puur kwaliteitsvlees'.

Limousin

Volgens Unox is het dus 'puur kwaliteitsvlees' als er geen nepvlees in de knakworsten zit. Hoe denkt de slager over kwaliteitsvlees? Die vraag stellen we aan kwaliteitsslager De Schrans in Leeuwarden. Hij haalt zijn vlees onder meer van koeien van het Limousin ras. 'Die hebben een mooie structuur, zijn niet heel erg vet, kalven makkelijk en ze hebben een goede been-/vleesverhouding.' Volgens De Schrans is kwaliteitsvlees vooral dat de koeien op een goede manier grootgebracht zijn en diervriendelijk gefokt zijn. 'Het vervoer naar de slagerij en de slacht zelf moeten goed georganiseerd zijn.'

Struik knakworsten

De verpakking van de knakworsten van Struik heeft ook de term 'puur kwaliteitsvlees' op de verpakking. Daarnaast draagt de verpakking het Beter Leven keurmerk met één ster. De klantenservice van Struik geeft aan dat men is overgestapt naar een Beter Leven Keurmerk toen Wakker Dier twee tot drie jaar geleden een actie begon over dierenwelzijn. Struik noemt het vlees in hun knakworsten kwaliteitsvlees omdat de verpakking het Beter Leven Keurmerk draagt.

Goede knak

Ook staat op de verpakking van Struik dat de knakworsten 'een goede knak' hebben. Wat is dat eigenlijk? 'Dat zou ik een marketingterm willen noemen', aldus Struik. 'Als je erin bijt knakken ze, het is een soort knappen van het velletje.'

Dierenbescherming

Casper Schrijver is van de Dierenbescherming. De Dierenbescherming heeft in 2007 het Beter Leven Keurmerk in het leven geroepen. Hij geeft aan dat je als fabrikant van levensmiddelen wel mag zeggen 'wij vinden het kwaliteitsvlees omdat we dat keurmerk hebben', maar je mag niet zeggen 'dat het kwaliteitsvlees is omdat je het keurmerk hebt'.