Mes in aantal voedingskeurmerken

voedingskeurmerken-milieucentraal-780.jpg

Voorlichtingsinstantie Milieu Centraal heeft voor het ministerie van Economische Zaken het mes gezet in het aantal keurmerken op het gebied van voeding. Van de negentig keurmerken die er waren, zijn er dertien over.

Bij de toets die de merken hebben moeten doorstaan, is gekeken naar het duurzaamheidsniveau, transparantie en hoe goed de toekenning van de merken en logo's wordt gecontroleerd.

Bij ieder product een keurmerk

Door de nieuwe ordening kunnen mensen beter beoordelen hoe transparant en betrouwbaar een keurmerk is. Ook bedrijven kunnen de ordening gebruiken bij de keuzes die zij maken als producent, inkoper of verkoper van voedsel.

'In Nederland is op bijna ieder product wel een keurmerk te vinden. Voedsel spant daarbij de kroon. Er zijn inmiddels zoveel duurzaamheidskeurmerken voor voedsel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Als consument verlies je hierdoor het overzicht en helaas ook het vertrouwen in keurmerken.'

Keurmerkwijzer.nl

De nieuwe dertien keurmerken zijn sinds zaterdag te vinden op keurmerkenwijzer.nl. Het gaat onder meer om Beter Leven, Demeter, EKO en Fairtrade. Twee van de dertien zijn buitenlandse merken, één uit Duitsland (Naturland biologische vis) en één uit Zweden (KRAV).

Milieu Centraal pleit voor meer samenwerking tussen bedrijven. 'Het zou mooi zijn wanneer bedrijven en organisaties meer samenwerken en zich vaker aansluiten bij de top van de keurmerken, voordat ze een nieuw beeldmerk in het leven roepen. Een grote bekendheid van de topkeurmerken is hierbij van belang', zegt Ingrid Aaldijk van Milieu Centraal.

Bron: ANP