Vitel-Oké wint Liegebeestverkiezing 2016

liegebeest-2016-780.jpg

Het kalfsvleesmerk Vitel-Oké is gekozen tot Liegebeest 2016. Volgens dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier misleidt het bedrijf consumenten met zogenaamd 'uiterst diervriendelijk geproduceerd' kalfsvlees. In werkelijkheid worden de kalfjes veel te vroeg van hun moeder gescheiden en moeten ze hun leven slijten in een dichte stal zonder stro.

Dat stelt de actiegroep woensdag. Lidl ontsnapte op het nippertje aan de hoofdprijs. De supermarktketen kreeg de meeste stemmen voor mooie praatjes over hun nieuwe kip, terwijl het om een 'plofkip' gaat. Maar omdat Lidl vorige week bekendmaakte te stoppen met dit ras, trok Wakker Dier de keten terug uit de verkiezing.

Bierbommetjes nipt tweede

De 'Bierbommetjes' van Unox werden nipt tweede dit jaar. Volgens Wakker Dier hebben de kleine knakworstjes geen Beter Leven-keurmerk, terwijl ze door Unox wel worden gekwalificeerd als '100% kwaliteitsvlees'.

Geen respect voor dierenwelzijn

Zuivelmerk Den Eelder staat op de derde plaats. Den Eelder noemt zichzelf 'het beste voor mens en dier', terwijl het onder andere pasgeboren kalfjes scheidt van hun moeder. Daarna volgt de vis tilapia van The Sea & We, te koop bij Sligro. Op de verpakking staat dat de tilapia wordt gekweekt met 'het grootste respect' voor de vis, terwijl ze 'na een slecht leven in overvolle kweekvijvers onverdoofd worden geslacht.''

Winnaar vorig jaar

Vorig jaar 'won' restaurantketen KFC de prijs omdat de fastfoodgigant het publiek zou misleiden, met slogans als 'don't worry, eat happy'.

Jaarlijkse schandpaalprijs

De Liegebeest is een jaarlijkse schandpaalprijs voor meest misleidende product of reclame als het gaat om dierenwelzijn. Volgens Wakker Dier misleiden mooie plaatjes en leuzen de consument tot het aankopen van schone schijn, ten koste van producten die wel diervriendelijker zijn.

Bron: ANP