Wakker Dier: 'Stop doorfokken van dieren'

doorfokken.jpg

Wakker Dier wil regelgeving om dieren te beschermen tegen te ver doorfokken. Uit onderzoek blijkt volgens de dierenwelzijnsorganisatie dat de grote fokbedrijven zich de komende jaren inzetten om dieren nog verder uit te buiten.

'Met behulp van geavanceerde DNA-technieken zal de plofkip nog sneller groeien, de koe nog meer melk geven en krijgt het varken nog meer tepels en biggen', schrijft Wakker Dier maandag in een persbericht.

Ook de Raad van Dieraangelegenheden maande de overheid al aan om de dieren met regelgeving te beschermen van de fokbedrijven. De overheid erkent de problemen, maar legt de verantwoordelijkheid bij de fokkers, die op hun beurt 'absurde fokdoelen' neerzetten voor de komende jaren.

Duidelijke grenzen per dier

Wakker Dier wil duidelijke grenzen aan de productie per dier: 'Waarom zijn er geen ethische commissies die zich buigen over het lot van miljarden dieren in de vee-industrie, terwijl dat wel het geval is bij enkele duizenden proefdieren? Het is absurd dat er aan vee toezichtloos en grenzeloos mag worden gesleuteld'.

Grenzen nu al overschreden

Het extreem doorfokken op productie heeft grote negatieve gevolgen voor het welzijn en de gezondheid van de dieren, zo valt te lezen in het persbericht. Miljoenen plofkippen lijden chronisch pijn door de veel te snelle groei en duizenden koeien hebben last van verminderde vruchtbaarheid, uierontsteking en kreupelheid door de hoge melkproductie. Bij vleesvarkens leidt de focus op groei en mager vlees tot botziekten, hartproblemen en hogere sterfte. De focus op meer biggen per moedervarken gaat samen met steeds hogere biggensterfte

Ondanks de onvoorstelbaar hoge productie die al per dier is bereikt, is het einde van het doorfokken nog niet in zicht. Integendeel: wat de fokkerijbedrijven betreft staan we nu aan het begin van een nieuw tijdperk. Met behulp van genomics – geavanceerde DNA-technieken en computerkracht – wordt de grens van wat de dieren lichamelijk aankunnen nog sneller opgezocht en overschreden.

Bekijk ook Radars uitzending over doorfokken (9 januari 2017).