Hoe ongezond is het om je tijdens kerst helemaal vol te eten?

08122021Kerst.jpg

Gezelligheid, misschien wel cadeautjes, en vaak op de eerste plaats: bergen aan eten. Hoe slecht is het voor je lichaam om je tijdens kerst even helemaal te laten gaan? Deze vraag legt Radar voor aan Mary Stottelaar, diëtist en redacteur bij PuurGezond.nl. 

Lange feestperiode

'Laten we eerst even 'kerst' definiëren', zegt Stottelaar. 'Kerst duurt natuurlijk twee dagen en dan heb je nog het feestmoment van de jaarwisseling. Dit zijn de officiële dagen, maar de feestperiode is ondertussen enorm opgerekt.'

Je laten gaan is niet heel ongezond

Het antwoord op de vraag is: het is niet heel ongezond, áls je je maar beperkt tot de officiële feestdagen. "Dik worden doe je tussen oud en nieuw en kerst, niet tussen kerst en oud en nieuw", aldus Stottelaar. 

Volgens de diëtist kan het wel zo zijn dat je een paar kilo aankomt als je veel eet. "Dit is op zich niet heel gezond, maar bij iedereen schommelt het lichaamsgewicht voortdurend. Als je na de feestdagen weer gaat matigen, is dat niet zo’n probleem."

Probeer snacks met een hoge door-eet-factor te vermijden
 

Alcohol zorgt voor snack-trek

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden om de schade zoveel mogelijk te beperken. Stottelaar geeft tips. Ze legt uit dat als je alcohol drinkt, je zin krijgt om te snacken. Terwijl je het drinkt, maar ook de volgende ochtend als je met een kater wakker wordt.

De snacks waar je dan naar gaat grijpen hebben vaak een hoge door-eet-factor. De diëtiste raadt daarom aan na te denken over welke hapjes je serveert. Bijvoorbeeld rauwkost met een dip of een toastje met zalm. "Dat is een stuk gezonder dan chips of borrelnootjes en de door-eet-factor ervan is veel lager." Ook is het verstandig om naast je wijntje (of andere alcoholische drank) altijd water te drinken.  

Dik worden doe je tussen oud en nieuw en kerst, niet tussen kerst en oud en nieuw
 

Kies voor kwaliteit

"Wat in het verlengde ligt van snacken en dooreten, is kwaliteit." De kans is een stuk groter dat je stopt met eten na het eten van een dure bonbon, dan wanneer je een doos chocolaatjes voor je hebt staan die maar een euro kostte. "Kies eten met smaak en geniet daar lekker van. Dan voel je vanzelf meer verzadiging."

En hoewel kerstfilms natuurlijk ontzettend leuk zijn om te kijken, verbrand je geen calorieën met al dat bankhangen. "Trek eropuit, maak een wandeling of zorg voor een andere activiteit," adviseert Stottelaar. Zorg er dus voor dat je naast alle lekkere maaltijden en hapjes ook wat aan lichaamsbeweging doet.