Hoe regel je je digitale erfenis?

digitale_erfenis_regelen_160112.png

Je denkt er liever niet over na, maar wat gebeurt er met jouw online aanwezigheid na jouw overlijden? Met een paar simpele acties bespaar je je nabestaanden een hoop moeite en frustratie.

Bestanden en foto’s op je computer

Bestanden op een computer zijn meestal beveiligd met een wachtwoord, waardoor je nabestaanden niet bij de foto's en andere data kunnen. Om deze data na je dood voor iemand beschikbaar te maken, moet diegene je wachtwoord weten. Maar het is aanbevolen om die nooit te delen. Een optie is dat je het wachtwoord voor je computer achterlaat in je testament.

Toegang tot online gegevens

Foto’s en andere informatie die online zijn geplaatst staan niet op je lokale computer, maar op de server van dat medium. Jij bent, in verband met privacy regelgeving, de enige die toegang heeft tot deze data. Ook in het geval jij overlijdt, kan iemand niet zomaar jouw data downloaden of verwijderen.

Sommige internetgiganten bieden een eigen digitaal testament aan. Je kan daarin aangeven wie jouw account mag beheren als jij bent overleden.

Facebook

Bij Facebook vind je onder Instellingen > Beveiliging het kopje Contactpersoon voor accounts met herdenkingsstatus. Hier heb je twee verschillende opties voor een digitaal testament.

Allereerst is er een mogelijkheid om een herdenkingsstatus in te stellen. Hierbij word je profiel na je overlijden ingericht als herdenkingspagina. De tekst 'Ter nagedachtenis aan' komt na je overlijden naast je naam te staan. Verder komt je account niet meer voor bij bijvoorbeeld verjaardagsherinneringen of vriendsuggesties. Je account blijft wel bestaan. Via de Instellingen-pagina kun je ook aangeven wie jouw profiel mag beheren.

De andere optie is dat jouw Facebook-account wordt verwijderd na jouw overlijden. Ook dit kun je via de Instellingen-pagina regelen.

Google

Bij Google (inclusief YouTube) kun je iemand toegang geven tot jouw account via Inactiviteitsvoorkeuren. Hierbij stel je een time-outperiode in. Als je binnen die periode niet inlogt op een Google-dienst krijg je een waarschuwingsbericht dat de time-outperiode bijna afloopt. Als je daar ook niet op reageert krijgen contactpersonen (die je zelf instelt) een bericht dat je je account niet meer gebruikt en eventueel kunnen zij toegang krijgen tot de data. Ook biedt Google de optie om het account te verwijderen als de time-outperiode is afgelopen.

Bij de meeste andere diensten kun je niet regelen wat er gebeurt met jouw online aanwezigheid na jouw overlijden.  Wel bieden ze opties dat iemand na jouw overlijden data uit jouw account kan opvragen of het account kan verwijderen. Lees ook: Hoe verwijder je de sociale media van iemand die is overleden?

Bron: Facebook / Google / Radar