Hoe verwijder je de sociale media van iemand die is overleden?
Het kan behoorlijk confronterend zijn als je op Facebook een verjaardagsherinnering krijgt van een overleden vriend. Hoe kun je in die situatie dat sociale media-account verwijderen? En kun je toegang krijgen tot zijn of haar foto's en andere kostbare herinneringen?
Berichten, foto's en andere informatie die worden geplaatst op sociale media, staan op de server van dat medium. In verband met privacy is de gebruiker van het account de enige persoon die bij deze data kan. Hierdoor kun je niet zomaar de data van een geliefde downloaden of verwijderen, ook niet in het geval van overlijden.
In grote lijnen is het beleid van sociale media bij het melden dat iemand is overleden hetzelfde. Je dient een formulier in te vullen en daarbij moet je een overlijdensakte opsturen. Daarna wordt de aanvraag door het medium beoordeeld.
Volgens jurist Charlotte Meindersma is het verstandig dat degene die het verzoek indient dicht bij de overleden persoon staat. Als je als erfgenaam staat geregistreerd is de kans volgens haar het grootst dat je verzoek wordt gehonoreerd.
Hoe stel je een herdenkingspagina in?
Facebook en Instagram bieden opties aan voor het verwijderen van een account, maar geven ook de mogelijkheid om het profiel van een overleden dierbare om te vormen tot een herdenkingspagina. Naast de naam van een overleden persoon komt de tekst 'Ter nagedachtenis aan' te staan. Verder komt de persoon niet langer naar voren bij bijvoorbeeld verjaardagsherinneringen of vriendsuggesties, maar het profiel blijft wel bestaan.
Bij een herdenkingspagina wordt het account beheerd door een contactpersoon die door de eigenaar van het account is geselecteerd. Als niemand is aangewezen, wordt het account niet actief beheerd na het instellen van de herdenkingsstatus.
Aanvraagformulier voor een herdenkingsstatus: Facebook | Instagram
Hoe vraag je privéfoto's op van Facebook?
Hoewel openbare foto's en berichten gekopieerd kunnen worden zolang het account bestaat, is er ook content die op privé staat en alleen zichtbaar is voor de gebruiker zelf. Facebook geeft aan dat ze die data alleen delen in hoge uitzondering. Je kunt via dit formulier een aanvraag indienen.
Hoe verwijder je een sociale media-account?
De verschillende sociale media bieden een formulier aan waarmee je het account van iemand die is overleden kan verwijderen. Zorg er wel voor dat je eerst een backup maakt van bijvoorbeeld foto's. Als het verzoek wordt goedgekeurd, zijn deze niet langer beschikbaar.
Aanvraagformulier voor het verwijderen van een account: Facebook | LinkedIn (Engelstalig) | Twitter (Engelstalig) | Instagram
Hoe vraag ik data op uit cloud-diensten?
Data opvragen uit de cloud (lees ook: De 'cloud': Iets voor mij?) is mogelijk, maar in verband met privacywetgeving is het wel lastig.
Google/YouTube: Opvragen van data kan via een webformulier. Google geeft aan dat ze alleen in bepaalde omstandigheden content uit een account kunnen verstrekken in verband met veiligheid en privacy.
Dropbox: Dropbox adviseert om de Dropbox-map op de computer van de overleden persoon te openen. Als dat niet lukt kan een brief worden verstuurd om de data op te vragen. De adresgegevens staan op de website van de clouddienst.
Apple iCloud: Data opvragen bij iCloud is niet mogelijk. In de algemene voorwaarden van iCloud ga je akkoord dat je account niet overdraagbaar is en de data binnen je account nadat je overlijdt komt te vervallen.
Bron: Facebook / LinkedIn / Twitter/ Instagram / Google / Apple / Charlotte’s Law / Radar