Hoe vers is verse pasta?

Verse Pasta

De supermarktkoelingen liggen vol met verse pasta. “Uit Italië” prijkt er op veel verpakkingen. Als deze ravioli, tagliatelle en tortellini helemaal uit Italië komen, hoe vers zijn ze dan echt? Radar zoekt het uit. 

Het verschil tussen verse en gedroogde pasta

Het verschil tussen verse en gedroogde pasta (die zakken die je maanden in je kast kunt laten staan) zit hem in de ingrediënten. Gedroogde pasta wordt gemaakt van bloem, water en zout. Bij verse pasta worden hier nog eieren aan toegevoegd. En deze eieren zorgen ervoor dat de pasta in principe maar drie dagen houdbaar is. 

Verpakking maakt het lang houdbaar

Dat de verse pasta die je in de supermarkt koopt vaak veel langer houdbaar is, hoeft volgens voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer niet per se iets te zeggen. “Verse producten kunnen maanden houdbaar zijn, als ze maar goed verpakt zijn”, legt hij uit. 

Hij vertelt dat bake off brood en tortilla wraps hier ook een goed voorbeeld van zijn. Zulke producten worden in een zuurstofarme atmosfeer verpakt. “Dat betekent dat men de lucht uit de verpakking spoelt met 60 procent koolzuurgas vermengd met 40 procent stikstofgas. Het resterende zuurstofgehalte mag maximaal 0,3 procent bedragen, anders gaat het schimmelen.” 

Hierdoor kunnen verse producten lang houdbaar blijven en dus ook van Italië naar Nederland verscheept worden zonder te bederven. 

Vers is geen beschermde term

Toch is er iets bijzonders aan de hand met de term ‘vers’. Dit zegt namelijk niets over hoelang het product al in het supermarktschap ligt of over hoelang geleden het gemaakt is. “De definitie vers is niet wettelijk vastgelegd”, vertelt Velzeboer. “De wetgever gaat ervan uit dat de consument dit zelf kan beoordelen.” 

“Hierdoor is het een rekbaar begrip en meer een soort marketingterm”, gaat hij verder. “In mijn beleving is een product vers als het ter plekke voor de ogen van de consument bereid wordt, maar die tijd is allang voorbij.” 

Meer over