background branding

Hoe voorkom je als zzp'er dat je woonadres op allerlei sites komt te staan?

zzp_werkadres_afschermen_2022.jpg

Dat je als zzp'er vaak ongewenste belletjes krijgt is al vervelend genoeg. In de Radar-uitzending van 31 oktober 2022, valt te zien dat ook adresgegevens klakkeloos op het internet worden verspreid. Websites als Drimble, Infobel en TransFirm hebben hele registers met (woon)adressen van zzp'ers. 

Omdat de meeste zzp'ers hun bedrijf inschrijven op hun woonadres, is een privéadres na inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) ineens voor iedereen zichtbaar. Maar wat kun je als zzp'er doen om dit te voorkomen? Radar heeft de stappen op een rijtje gezet.  

Gebruik niet je voor- en achternaam

Denk goed na over je bedrijfsnaam en eventuele handelsnamen. Als je besluit om als zzp'er aan de slag te gaan, valt het aan te raden om als bedrijfsnaam niet de combinatie van je voor- en achternaam te gebruiken. Op die manier voorkom je dat mensen die jou via het internet opzoeken met je voor- en achternaam, direct al je gegevens te zien krijgen. Als je een lastig te herleiden bedrijfsnaam kiest, worden jouw adresgegevens niet zomaar bekend bij mensen met wie je die gegevens liever niet deelt.

Scherm je adres af

Als je je gaat inschrijven bij de KvK kun je ervoor te kiezen je bezoekadres af te schermen. Vink deze optie altijd aan. Wel moet je daarbij verplicht een postadres opgeven. Als je woning ook je werkplek is en je geen kantoor hebt, kun je ervoor kiezen een postbus te huren. Bij PostNL kost dit, los van het eenmalige starttarief van 42 euro, 230 euro per jaar (exclusief btw). Heb je er eerder wel voor gekozen om je bezoekadres zichtbaar te maken? Dan kun je alsnog jouw de gegevens van jouw privéadres afschermen. Wel is de kans groot dat je adres al op verschillende websites staan.

Adres van website afhalen

Zoals hierboven geschetst, is het goed mogelijk dat je adres al op de website staat. Wat kun je doen om het daar weg te krijgen? Als je in Google zoekt op de naam van je bedrijf of het adres, dan kom je erachter op welke sites je gegevens zijn gepubliceerd. Per website kun je dan een verwijderingsverzoek doen. De mogelijkheid tot verwijdering staat vaak onder aan de website verstopt.

Verwijderen uit Google

Ook handig om te weten: wist je dat een verzoek tot verwijdering kunt doen op Google? Op deze manier kun je ervoor zorgen dat de websites die linken naar je persoonsgegevens, niet meer zichtbaar zijn als je jouw naam of bedrijf googelt. Radar schreef eerder een stappenplan hoe je dit het beste kunt doen. Het kan wel even duren voordat Google je verzoek verwerkt heeft.