Hoe worden de porties van maaltijdpakketten bepaald?

Wereldgerecht

Boven het recept staat ‘2 á 3 personen’ en toch heb je de hele pan kip tandoori zojuist in je eentje leeggegeten. Tel jij nou voor drie? Of is het gerecht bedoeld voor ‘2 á 3 hele kleine eters? Radar zocht uit hoe porties van maaltijdpakketten en verspakketten worden bepaald. 

De satirische website De Speld kopte al eens: ‘Jesse ontdekte door Knorr-wereldgerecht dat hij 3 à 4 personen is’. En meer grote eters herkennen de verbazing over hun lege bord. Je bent een grote eter, maar eet je nu echt twee of drie keer meer dan iemand anders? Voor wie is zo’n portie van een Knorr Wereldgerecht of Albert Heijn Verspakket bedoeld? 

Hoeveel eet de gemiddelde eter?

Radar zocht contact met Knorr en Albert Heijn, twee bekende merken die makkelijke pakketten verkopen voor je warme maaltijd. De vraag aan deze merken was: hoe verzinnen jullie hoe groot een portie moet zijn?

Hoe groot een avondmaaltijd moet zijn volgens het Voedingscentrum

Zowel de woordvoerder van Albert Heijn als die van Knorr wijzen naar de richtlijnen van het Voedingscentrum. Het Voedingscentrum heeft namelijk instructies voor hoeveel groenten, vlees en andere soorten ingrediënten er in een goede ‘hoofdmaaltijd’ moeten zitten. Een hoofdmaaltijd moet minstens 150 gram groente bevatten en niet meer dan 100 gram vlees of vis. Voor aardappelen, graanproducten en peulvruchten geldt geen maximum. In totaal moet zo’n hoofdmaaltijd 400 tot 700 calorieën hebben. 

Albert Heijn en Knorr baseren hun pakketten dus op deze richtlijnen. Een officiële portie Indiase Kip Tandoori van Knorr bestaat bijvoorbeeld uit 83 gram rijst, 100 gram kipfilet en 200 gram groenten: samen met de saus is dat goed voor 713 calorieën. Een portie van het AH Verspakket Italiaanse lasagne geeft jou 578 calorieën aan brandstof. Deze energiegetallen liggen rond de grenzen van 400 en 700 die het Voedingscentrum aanraadt. 

One size does not fit all

Waarom steek je de porties dan toch in een holle kies? Mogelijk val je niet binnen de gemiddeldes die de basis vormen van de richtlijnen. Gemiddeld heeft een volwassen vrouw 2000 calorieën per dag nodig, een volwassen man 2500. Maar dat getal wordt natuurlijk hoger naarmate je meer beweegt, en je hebt meer calorieën nodig als je jong bent. Een actieve vrouw tussen de 19 en de 30 heeft 2400 calorieën nodig, een actieve man van dezelfde leeftijd 3100. Dat is een hele avondmaaltijd extra.

Dus misschien behoor jij tot de minderheid van Nederlanders die elke week genoeg beweegt. Of je bent relatief jong. Het kan ook zijn dat je in geen van beide groepen valt, maar toch meer eet dan het Voedingscentrum gemiddeld aanraadt.