Pikant eten: is het schadelijk? En waarom kunnen sommige mensen er beter tegen?

Sommigen kunnen er niet genoeg van krijgen en anderen haten het: pikant eten. Menig tafelgast heeft weleens een discussie gehad over of het eten nu pikant is of niet. Ook al vinden de liefhebbers van pikant eten het misschien wel lekker, de volgende dag zijn ze er vaak veel minder blij mee.
Maar is pikant eten nu slecht voor je? En hoe kan het eigenlijk dat de ene persoon er veel beter tegen kan? Radar zocht het uit.
Stofje capsaïcine
Het stofje capsaïcine, dat in chilipepers zit, zorgt voor het hete gevoel dat je mond in brand staat. Dit stofje werkt in op je receptoren en zenuwcellen in de tong, die vervolgens alarm slaan naar de hersenen. Door deze pijnprikkels naar de hersenen, krijg je een heet en pijnlijk gevoel in je mond.
Invloed op maag-darmsysteem
Na dit gevoel in de mond, is het tijd voor de maag en darmen om het stofje te verwerken. Capsaïcine heeft dan ook een duidelijke invloed op het maag- en darmsysteem: op het slijmvlies, de zenuwuiteinden en de spiercellen van de darmen. Bij pikant eten worden die elementen extra geprikkeld en scheidt de maag extra vocht af. Dit is niet schadelijk, maar door dat vocht krijg je veel sneller diarree.
Is pikant eten nu schadelijk?
'Dat je door dagelijkse pikante voeding maagzweren kunt krijgen, is een fabel', stelde gastro-enteroloog Danny De Looze al eerder in Nieuwsblad.be. Het is ook nog niet bewezen dat pikant eten voor blijvende schade zorgt, zowel bij mensen met een gezonde als gevoelige maag. 'Het kan wel voor ongemak zorgen, zoals een zwaar gevoel of krampen, maar dit heeft meer te maken met genetische aanleg.'
'Een maagzweer krijg je niet door een teveel aan koffie, alcohol of pikante voeding, en ook niet door stress of een opgejaagde levensstijl.' Wel kun je dit beter laten als je al een maagzweer hebt.
Verder onderzoek
Recent onderzoek uit Cleveland (Verenigde Staten) lijkt te suggereren dat een pikant dieet het risico op hart- en vaatziekten en kanker kan verlagen. Toch zijn er nog andere observationele studies die juist een verhoogd risico op galblaaskanker door chilipepers vermoeden. Hoe dan ook, wordt er nog verder onderzoek naar de effecten van pikant eten gedaan.
Maar waarom kunnen sommige mensen nu beter tegen pikant eten?
Een eerste verklaring is te vinden in de genen. Volgens wetenschappers zijn de receptoren op de tong, die de pittigheid ervaren, niet bij iedereen in dezelfde mate aanwezig. Daardoor vindt de ene persoon paprikachips al pittig en kan de andere persoon met gemak een portie fire noodles op.
Gewenning
De meest gehoorde en onderzochte verklaring is dat er gewenning optreed bij de receptoren. Dit heet ook wel het 'desensitization effect': in het verloop van tijd heb je steeds meer pittig eten nodig om dat hete gevoel weer te ervaren. De receptoren wennen dus aan het stofje capsaïcine.
'Houden van de burn'
Sommige mensen kunnen misschien helemaal niet beter tegen heet eten, maar houden wel van het hete gevoel, ook wel de 'burn'. 'Het op zoek gaan naar deze ongevaarlijke pijn wordt ook wel goedaardig masochisme genoemd', stelt Heatsupply.
Roes van pikant eten
Pikant eten kan ook verslavend werken en een soort roes veroorzaken. 'De pijn van de capsaïcine, triggert de hersenen om endorfine aan te maken, de lichaamseigen pijnstiller. Dit resulteert in een lichte roes van euforie', stelt NTVO. De ademhaling versnelt, het hart gaat sneller slaan, de poriën openen zich. Hoe meer en hoe heter iemand eet, des te meer endorfine er vrijkomt. Dit is dan ook een reden dat mensen die eenmaal beginnen met pikant eten, steeds heter gaan eten.
Aan het aantal pijnprikkels die naar de hersenen wordt gestuurd zit ook een limiet. Je receptoren raken op een gegeven moment uitgeput. Hoe vaker je dus pittig eet, hoe minder pijn het doet! Dit is ook gelijk de reden dat mensen uit andere landen, zoals Mexico of India, vaak veel beter tegen pittig eten kunnen.
Bron: KRO-NCRV, Heatsupply, Nieuwsblad.be, NTVO