Of je worst lust! Deze vleeswaren zijn het meest (on)gezond

20082021 worst.jpg

Het zal je misschien een worst wezen, maar als je toch wilt weten hoe het zit met de hoeveelheid vet, calorieën en zout in je favoriete vleeswaren, lees dan dit artikel!

Zowel de Consumentenbond als het Voedingscentrum hebben dit onderzocht. Radar heeft verschillende feitjes op een rijtje gezet.

Bewerkt vlees

Er moet ten eerste worden gezegd dat er ook gezonde stoffen zitten in vleeswaren, zoals ijzer, eiwitten en B-vitaminen. Echter, bewerkt vlees, waartoe ook vleeswaren behoren, vergroten tevens de kans op darmkanker. Daarnaast bevatten sommige vleeswaren erg veel zout en vet.

Niet op één hoop gooien

Toch kun je niet álle vleeswaren op één hoop gooien, stelt de Consumentenbond. 'Zo zit er in kipfilet, rosbief en ham beduidend minder vet dan in andere vleeswaren.' Enkele vette vleeswaren zijn spek en bacon, maar ook in grill-, boterham- en leverworst zit bijna 10 procent verzadigd vet. 'Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol van je bloed en dus kans op hart- en vaatziekten', meldt het Voedingscentrum.

Zo zit het met verzadigd vet

Het Voedingscentrum adviseert om ervoor te zorgen dat niet meer dan 10 procent van je dagelijkse calorieën van verzadigd vet komt. 'Voor een vrouw die 2.000 kilocalorieën per dag binnenkrijgt, komt dit neer op niet meer dan 22 gram verzadigd vet per dag. Voor een man die gemiddeld 2.500 kilocalorieën per dag eet, komt dit neer op maximaal 28 gram. Het beste is verzadigd vet zoveel mogelijk te vervangen door onverzadigd vet.'

Zoutgehalte van vleeswaren

Als het om het zoutgehalte gaat, zit het toch even anders: qua zout is bijna geen enkele vleeswaar een goede keus. 'Bij de meeste vleeswaren krijg je al gauw een halve gram zout binnen per boterham', aldus de bond in de Consumentengids. 

Vleesvervangers voor op brood

Er is ook onderzoek gedaan naar vleesvervangers voor op brood. Hieruit blijkt dat vegetarische kipfilet, ham, salami, filet americain, smeerworst en gegrild gehakt bijna altijd een gezondere samenstelling hebben dan de vleesvariant.

Hier moet echter wel een kanttekening bij worden geplaatst: 'Hoewel vegetarisch broodbeleg over het algemeen een gezondere samenstelling heeft dan echt vlees omdat het minder verzadigd vet bevat, is het vaak wél te veel zout. Qua zout is er dus amper een verschil. Je kunt hier een overzicht vinden van de 'Nutri-Score' van diverse vleesvervangers voor op brood.

Gelderse worst

Uit een test van de bond blijkt verder dat gekookte Gelderse worst geen gezonde keuze is. 'Door het ongezonde hoge vet- en zoutgehalte scoort geen van de zestien geteste worsten een voldoende.' 100 gram Gelderse worst bevat gemiddeld namelijk 28 gram vet, waarvan 10 gram ongezond verzadigd vet. 'Dit is vijf keer meer dan in kipfilet en tien keer het verzadigd-vetgehalte in schouderham.'

Voor wat betreft het zoutgehalte: met 2,3 gram zout per 100 gram is het vergelijkbaar met schouderham en kipfilet. Ook is het goed om te weten dat er vaak geen verschil blijkt te zitten tussen de voorverpakte worst en de verse varianten in de supermarkt.

Smeerleverworst

Smeerleverworst bevat ijzer, vitamine D en B-vitamines, maar er zit ook veel zout en verzadigd vet in. Goed om te weten: smeerworst en andere leverproducten bevatten veel vitamine A in zit. 'Veel vitamine A is schadelijk voor je gezondheid, zeker voor kinderen. Geef ze daarom geen smeerworst, of in elk geval niet vaker dan één keer per week.'

Overzicht magere vleeswaren

Er zijn diverse magere vleeswaren, zoals: achterham, kalkoenfilet, rosbief, runderrookvlees en kipfilet. Je kunt hier een handig overzicht vinden van onder andere de kilocalorieën, eiwitten en vetten in verschillende vleeswaren.

Hoeveel vet, zout en suiker mag je per dag binnenkrijgen?

Voor een volwassen persoon gelden de volgende maximum hoeveelheden vet, zout en suiker.

  • Vet: 80 gram voor vrouwen, 100 gram voor mannen.
  • Zout: 6 gram voor mannen en vrouwen.
  • Suiker: Het Voedingscentrum geeft hier geen advies voor. Het Diabetes Fonds heeft het over een maximum van 50 gram toegevoegde suikers per dag voor vrouwen en 60 gram voor mannen. 

Deze cijfers zijn gemiddelden. Wat je lichaam nodig heeft is voor een groot deel afhankelijk van je levensstijl.

Je eigen voorkeur

Je hoeft natuurlijk niets helemaal af te zweren, maar inzicht hebben in de voedingswaarde van je eten kan fijn zijn. Afhankelijk van je voorkeur óf misschien een dieet (magere vleessoorten of juist keto), is er voor iedereen wat wils!

Bron: Voedingcentrum / Consumentenbond