background branding

Hoekstra: Verbod op negatieve spaarrente heeft ook nadelen

wopke-hoekstra-negatieve-rente-780.jpg

Minister Wopke Hoekstra van Financiën gaat in gesprek met banken over de lage rentes en de 'onrust die bestaat over een mogelijke negatieve rente'. Dat schrijft hij aan de Tweede Kamer. Negatieve spaarrente is volgens hem voorlopig 'niet aan de orde' - maar een verbod daarop ook niet.

In de Kamer is onrust ontstaan dat spaarders mogelijk voor hun spaartegoed moeten gaan betalen. De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagde de rente recentelijk naar -0,5 procent. In sommige fracties heerst de angst dat dit ertoe zal leiden dat ook voor consumenten de rente op spaargeld onder de nul komt te liggen.

Dat is volgens Hoekstra voorlopig 'niet aan de orde' in Nederland, zo antwoordt hij op Kamervragen van de PvdA en het CDA.

'Zeer forse ingreep'

De minister is echter ook niet van plan een verbod op negatieve spaarrentes in te stellen, zoals bijvoorbeeld in België. 'Een hard verbod op negatieve rente is volgens hem 'een zeer forse ingreep in de markt, die ook nadelen kent', zo schrijft hij. Hoekstra meent dat zo'n verbod monetair beleid in de weg kan zitten.

Banken kunnen ook op een andere manier kosten doorberekenen aan klanten, aldus Hoekstra. Hij hoopt dat ze met alternatieven komen, zodat een verbod niet nodig is.

De Radar-uizending van maandag 23 september stond volledig in het teken van de negatieve (spaar)rente.

Onderzoek naar verbod op negatieve rente

Wel wil hij in gesprek met banken over de dalende rente. In Duitsland wordt momenteel onderzoek gedaan naar een mogelijk verbod. Hoekstra houdt de situatie in Duitsland in de gaten, en zegt ook contact te houden met zijn Duitse collega.

Bron: ANP