Hoelang gaan je pannen mee?

Pannen

Aangezien je je pannen (bijna) elke dag gebruikt, is het niet gek dat er krassen of verkleuringen inkomen. Kun je er dan nog veilig mee koken? En wanneer is je pan aan vervanging toe? Radar zet het voor je op een rij.

Wat is die zwarte laag?

We beginnen met die zwarte laag die je vaak op de bodem van een gietijzeren of stalen pan ziet. Dit wordt ook wel patina genoemd en ontstaat geleidelijk door oliën en vetten die vrijkomen tijdens het koken. 

Het wordt ook wel gezien als een natuurlijke anti-aanbaklaag en het is niet schadelijk om hiermee te koken. Heeft jouw pan zo’n zwarte laag? Dan hoef je hem dus niet direct weg te gooien.

Wil je jouw pan toch liever goed schoonmaken of eens in de zoveel tijd die zwarte laag eruit boenen? In dit artikel delen we tips: 

Gietijzeren en roestvrijstalen pannen gaan lang mee

Voor gietijzeren en roestvrijstalen pannen geldt dat het niet erg is als er slijtagesporen in zitten. De pan gaat er namelijk niet minder goed door bakken en in principe zijn de pannen gemaakt om een leven lang mee te gaan. 

Voorzichtig met emaille

Dat geldt overigens niet voor alle gietijzeren pannen. Met geëmailleerde pannen moet je wat voorzichtiger zijn, omdat het emaille kan barsten bij hoge temperaturen. 

En als je in een pan met een gebarsten laag blijft koken, kunnen er stukjes loskomen, die je uiteindelijk in je eten terugvindt. Dan is het dus verstandig om de pan alsnog te vervangen. 

Slijtage in de anti-aanbaklaag

En ook pannen met een anti-aanbaklaag hebben een houdbaarheidsdatum: zij gaan maximaal vijf jaar mee. Zitten er krassen in de anti-aanbaklaag, is hij gebarsten of begint hij af te bladderen? Dan is het tijd om je pan te vervangen. 

Overstappen naar inductie

Ook als je overstapt van een gasfornuis naar een inductie kookplaat, zul je waarschijnlijk een paar pannen moeten vervangen. 

Voor inductie is het namelijk belangrijk dat de bodem van de pan magnetisch is. En als je de pan eerst op gas gebruikte, is de kans groot dat de bodem van de pan iets krom getrokken is. Hij maakt dan niet meer goed contact met je kookplaat en kan dan beter vervangen worden. 

Meer over