Hoeveel appels zitten er echt in appelstroop? (En is het zo gezond als je denkt?)

appelstroop limburg.jpeg

'Dit vond ik zo bizar, moest ik even melden.' Radar ontvangt vaak berichten van consumenten over marketingtrucs en misleidende producten. Zo merkte Susan in de supermarkt op dat de ene appelstroop minder appels bevat dan de andere: 'Maar dan wel '30 procent meer appels' op het etiket schrijven.' Gaat het wel om bedrog?

Worden boterhambeleggers om de tuin geleid wanneer ze een pot appelstroop kiezen? Het antwoord ligt in het oudnederlandse woord 'rinse', dat zoetzuur betekent. Het wordt vandaag alleen nog in één adem met 'appelstroop' genoemd: anders dan '100% appelstroop' bestaat rinse appelstroop voornamelijk uit suikerbieten. Die geven de stroop een zoetere smaak, interessant voor de consument, maar wat voor de fabrikant nog interessanter is: suikerbieten zijn goedkoper dan appels ... 

Bieten in 'gewone' appelstroop

Veel consumenten hechten weinig aandacht aan het woord 'rinse' op het etiket, of menen dat om een merknaam gaat. De kans is echter groot dat in hun winkelkar een rinse appelstroop ligt, want dat zijn de meeste soorten namelijk.

Maar hoeveel appels zitten er dan in? We vergeleken voor jou de huismerksoorten appelstroop van de grote Nederlandse supermarkten. (Naast vruchten bevat rinse stroop ook pectinen als verdikkingsmiddel.)

Huismerk appelstropen vergeleken

Albert Heijn
AH 100% appelstroop - 780 g appels per 100 g stroop
AH Extra rinse appelstroop - 210 g appels per 100 g stroop
AH Rinse appelstroop - 160 g appels per 100 g stroop

De AH verkoopt vijf eigen soorten, genummerd in de afbeelding hieronder. Het gaat om twee soorten '100%' appelstroop (1 en 3) en drie rinse appelstropen (2, 4 en 5). Twee producten (3 en 4) zijn van biologische vruchten gemaakt, maar dat maakt voor de hoeveelheid appels geen verschil. 

Welnu, dat '100%' appelstropen enkel van appels worden bereid, is duidelijk. De twee soorten die AH 'extra rinse' noemt, bestaan voor 28% uit appels. Bij 'gewone' rinse stroop van de AH is dat 20%. 

000000 AH appelstroop met cijfers.png
Appelstropen huismerk AH

Jumbo, Plus en Spar
Jumbo rinse appelstroop -  210 g appels per 100 g stroop
Spar rinse appelstroop - 210 g appels per 100 g stroop
Plus rinse appelstroop - 160 g appels per 100 g stroop

Deze supermarkten hebben elk één rinse appelstroop van het huismerk in hun assortiment. Bij Plus betekent 'rinse' 20% appels, net zoals bij AH. Bij Jumbo en Spar staat 'rinse' voor 28% appels, wat bij AH 'extra rinse' wordt genoemd. 

0000 Appelstroom jumbo plus en spar.png
Huismerk appelstroop van Jumbo, Plus en Spar


Rinse en 'extra rins', wat zegt dat?

Uit deze vergelijking blijkt dat de termen 'rinse' en 'extra rinse' niet eenduidig zijn: het is aan de consument om het etiket van de pot te lezen. Kritisch te lezen, bedoelen we dan: de AH prijst zijn 'extra rinse' appelstropen aan als 'bereid met 30% meer appels ten opzichte van AH rinse appelstroop', wat je als consument de indruk kan geven dat het product rijk is aan appels, maar uiteindelijk gaat het om 'gewone' rinse appelstroop.

De andere grote Nederlandse supermarkten (Aldi, Lidl, Coop, Dirk, Dekamarkt, Deen) verkopen geen appelstroop van hun huismerk.

Is appelstroop een goede ijzerbron?

Appelstroop wordt vaak beschouwd als een gezond product, maar is dat ook zo? Appelstroop wordt niet opgenomen in de Schijf van Vijf omdat er veel suiker in zit, tot wel 70% in rinse soorten. Wel is appelstroop bekend als een uitstekende ijzerbron en daarom erg interessant voor wie op zijn ijzeropname let. Lees hier wat je nog meer kunt eten om voldoende ijzer op te nemen

Hoeveel ijzer je erin aantreft, is echter afhankelijk van de soort appelstroop die je op je brood smeert: hoe meer bieten eraan werden toegevoegd, hoe beter de stroop als ijzerbron geldt. In een 100% appelstroop zal je amper ijzer aantreffen. De 'kwaliteit' van appelstroop (als we de hoeveelheid appels zo kunnen benoemen) staat dus omgekeerd evenredig aan zijn ijzergehalte, wat voor veel consumenten zijn grootste troef is.

Hier geldt dus weer: lees de verschillende etiketten van de appelstropen om voor jou de juiste keuze te maken. Ga jij voor de puurste appelsmaak, of toch de grootste ijzerbron? Praat mee op ons forum