Hoeveel terugleverkosten betaal je bij de verschillende energiemaatschappijen?

Zonnepanelen

Steeds meer energiemaatschappijen rekenen terugleverkosten aan klanten met zonnepanelen. De een rekent kosten per teruggeleverde kWh, de ander vraagt een vast bedrag per maand. Welke leverancier doet wat? En hoeveel kost het je? Radar zet het op een rij. 

Vandebron

Vandebron was de eerste energieleverancier die terugleverkosten in rekening bracht. Deze maatschappij rekent een vast bedrag per dag, afhankelijk van het aantal kWh dat je jaarlijks teruglevert. 

Vandebron heeft hier zeven schalen voor opgesteld: 

Eneco en Oxxio

Eneco en Oxxio (dat onderdeel is van Eneco) rekenen vanaf juni 2024 terugleverkosten aan klanten met een variabel stroomcontract. De energiemaatschappijen hanteren een bedrag van 11,5 cent per kWh die wordt teruggeleverd over de meter. Je betaalt dus geen terugleverkosten over stroom die je meteen zelf gebruikt. 

Heb je een vast contract bij deze maatschappijen? Dan betaal je sinds maart 2024 een verhoogd vastrecht. Vanaf de zomer gaan ook alle mensen die een nieuw vast contract afsluiten de terugleverkosten per kWh betalen. 

Salderen staat bij deze leveranciers los van de terugleverkosten. 

Vattenfall

Vattenfall gaat vanaf 1 juli 2024 terugleverkosten rekenen aan mensen met een variabel contract en mensen die een nieuw vast contract afsluiten. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van het aantal kWh dat je per jaar teruglevert. 

Vattenfall heeft hier 73 schalen voor opgesteld. Versimpeld komt het neer op het volgende:

Ook hier staat salderen los van de terugleverkosten.

Budget Energie

Budget Energie rekent juist alleen terugleverkosten over je saldeerbare teruglevering. Dit houdt in dat je alleen terugleverkosten betaalt voor de opgewekte stroom die je kunt wegstrepen tegen je verbruik (oftewel salderen). Lever je nog meer terug? Dan hoef je daar geen terugleverkosten over te betalen. 

Budget Energie maakt ook gebruik van schalen. Het werkt als volgt: 

United Consumers

Energiemaatschappij United Consumers werkt met een vast bedrag per dag, afhankelijk van de hoeveelheid stroom die je per jaar teruglevert. Ze maken gebruik van 19 schalen. Versimpeld komt hier hierop neer: 

Energie VanOns

Bij Energie VanOns kun je tot 1.000 kWh terugleveren per jaar zonder daar terugleverkosten voor te moeten betalen. Vanaf 1.000 kWh betaal je 96,80 euro per jaar. Voor iedere 500 kWh die je extra teruglevert, komt er een bedrag van 36,30 euro per jaar bovenop. 

Gewoon Energie en Innova Energie

Bij Gewoon Energie en Innova Energie betaal je terugleverkosten per maand, afhankelijk van de hoeveelheid teruggeleverde stroom per jaar. Ook deze energiemaatschappijen maakt gebruik van schalen. Het gaat om de volgende:

Pure Energie

Ook bij Pure Energie is de hoogte van de terugleverkosten afhankelijk van hoeveel je jaarlijks teruglevert aan het net. Je betaalt dus geen terugleverkosten over stroom die je opwekt en direct zelf gebruikt. 

Bij Pure Energie word je ingedeeld in een van de volgende negen schalen: 

Mega Energie

Mega Energie kijkt voor de hoogte van je terugleverkosten ook naar de hoeveelheid kWh die je per jaar teruglevert. Op basis hiervan word je ingedeeld in een schaal:

Vrijopnaam

Ook bij Vrijopnaam kijken ze naar hoeveel stroom je jaarlijks teruglevert en delen ze je op basis daarvan in in een schaal. In welke schaal je valt, bepaalt hoeveel terugleverkosten je moet betalen. Dit is een vast bedrag per maand. 

Ze gebruiken de volgende schalen:

OM | Nieuwe Energie

Ook OM | Nieuwe Energie maakt gebruik van schalen, afhankelijk van de hoeveelheid teruggeleverde stroom per jaar. Ze hanteren heel veel verschillende schalen. Versimpeld komt het hierop neer:

Terugleverkosten in het vastrecht

Er zijn ook een aantal energiemaatschappijen die de terugleverkosten in het vastrecht hebben opgenomen. Hoeveel je betaalt, hangt bij deze maatschappijen dus niet af van hoeveel stroom je teruglevert. Het gaat om de volgende leveranciers:

  • Greenchoice rekent 4,53 euro per maand meer aan zonnepaneelbezitters dan aan huishoudens zonder zonnepanelen. 
  • Engie rekent bij een variabel contract 14,58 euro extra per maand als je zonnepanelen hebt. Bij het vast contract gaat het om een bedrag van 24,47 euro per maand. 
  • Coolblue Energie rekent 12,50 euro per maand meer aan klanten met zonnepanelen dan aan klanten zonder zonnepanelen. 
  • Clean Energy rekent 7,50 euro per maand extra aan zonnepaneelhouders dan aan huishoudens zonder zonnepanelen.