Terugleverkosten minimaliseren? Zo verbruik je meer van je eigen zonne-energie
Eneco kondigde deze week aan dat ze terugleverkosten gaan rekenen aan mensen met zonnepanelen. En ook andere grote energiemaatschappijen voeren dit in. Wil je deze terugleverkosten minimaliseren? Dan moet je zoveel mogelijk van je eigen zonne-energie gebruiken. Radar vertelt je hoe je dit doet.
Waarom rekenen leveranciers terugleverkosten?
Steeds meer huishoudens in Nederland hebben zonnepanelen: begin dit jaar waren er al 2,6 miljoen woningen met panelen op het dak. Al deze zonnepanelen wekken op hetzelfde moment stroom op, namelijk overdag als de zon schijnt.
Op dat moment is de vraag naar stroom juist relatief laag, waardoor er heel veel stroom teruggeleverd wordt aan het net. Omdat dit energiemaatschappijen geld kost, rekenen ze het door aan de klanten met zonnepanelen.
Verbruik zo veel mogelijk van je eigen zonne-energie
De terugleverkosten gelden alleen voor stroom die je teruglevert aan het net. Stroom die je opwekt en meteen gebruikt, wordt niet meegenomen. Om zo min mogelijk stroom terug te leveren - en dus zo min mogelijk terugleverkosten te betalen - moet je dus zo veel mogelijk van je eigen zonne-energie gebruiken. Dit is hoe:
Doe overdag de was en de vaat
De vaatwasser, wasmachine en droger verbruiken veel stroom. Om veel van je eigen zonnestroom te gebruiken, kun je deze dus het beste overdag aanzetten.
Zet ze wel om de beurt aan. Wasprogramma’s vragen namelijk het eerste uur de meeste stroom en als je dan alle drie de apparaten tegelijk aan hebt staan, verbruik je waarschijnlijk meer dan je opwekt.
Veel van deze apparaten hebben een timer, waarmee je de starttijd kunt instellen. Je kunt deze tip dus ook toepassen als je zelf niet thuis bent overdag. Zo verhoog je het verbruik van je zonnestroom van zo’n 30 procent naar ongeveer 35 procent.
Wanneer wekken jouw panelen de meeste stroom op?
Wanneer jouw zonnepanelen de meeste stroom opwekken, hangt af van de richting waarin ze geplaatst zijn. Zijn ze gericht op het zuiden? Dan wekken ze ‘s middags het meeste op.
Zonnepanelen die gericht zijn op het oosten, wekken ‘s ochtends wat meer en ‘s middags wat minder stroom op dan panelen op het zuiden.
Panelen die richting het westen liggen, wekken ‘s avonds wat meer en ‘s middags wat minder stroom op dan zonnepanelen op het zuiden.
Laad je elektrische auto op als de zon schijnt
Heb je een elektrische auto? Laad deze dan zo vaak mogelijk thuis op als de zon schijnt. Hiermee verhoog je het verbruik van je eigen zonnestroom van ongeveer 30 procent naar zo’n 60 procent.
Controleer ook de mogelijkheden van je auto, je laadpaal en je oplaad-app. Vaak kun je namelijk instellen dat het laden pas moet starten als je zonnepanelen stroom opwekken.
Verwarm je water overdag
Sommige huishoudens verwarmen hun water elektrisch. Bijvoorbeeld met een volledig elektrische warmtepomp of een elektrische boiler. Je haalt het warme water dan uit een voorraadvat, dat ‘s nachts verwarmd wordt.
Door een timer in te stellen, kun je ervoor zorgen dat het water wordt opgewarmd als jouw zonnepanelen stroom opwekken. Hiermee kun je het verbruik van je zonnestroom vergroten van ongeveer 30 procent naar 40 tot 50 procent.
Bronnen: Milieu Centraal, Vereniging Eigen Huis