Leveren gekleurde zonnepanelen evenveel op als zwarte?

Gekleurde Zonnepanelen

Wil je zonnepanelen, maar vind je zwarte exemplaren niet mooi? Je kunt dan kiezen voor doorgaans duurdere, gekleurde panelen. Leveren deze panelen evenveel energie op als ‘gewone’? 

Rode panelen op beschermde daken

In de Amsterdamse wijk Tuindorp Oostzaan werden onlangs zo’n 400 rode zonnepanelen op 91 woningen gelegd. De huizen in de meer dan 100 jaar oude wijk hebben rode daken en zijn beschermd stadsgezicht. Deze beschermde status zorgt ervoor dat men niet zomaar zwarte panelen op de daken mag leggen.

Gekleurde panelen zijn duurder

Uiteraard kun je ook voor gekleurde panelen kiezen als je niet in een huis woont dat is gekenmerkt als monument of beschermd stadsgezicht. Houd er dan wel rekening mee dat je hier meer voor betaalt. Dit omdat ze op minder grote schaal worden gemaakt. In het stuk dat Het Parool over de rode zonnepanelen van Tuindorp Oostzaan schreef, wordt benoemd dat de panelen zo’n drie keer duurder zijn.

Hoeveel leveren gekleurde zonnepanelen op?

En hoe zit het met het rendement? Wekken gekleurde panelen minder, net zoveel of meer energie op dan zwarte? Wij legden deze vraag voor aan voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. “Uit verschillende onderzoeken blijkt dat rode zonnepanelen tot zo’n 10 procent minder energie opwekken”, aldus energie-expert Isabelle van der Ende. Eén van de onderzoeken is een studie van onderzoeksbureau TNO.

Van der Ende legt uit dat dit komt omdat gekleurde panelen niet alle kleuren absorberen waar licht uit bestaat. Heb je rode panelen? Dan nemen de panelen al het licht op, behalve het rode. Zijn ze groen? Hetzelfde verhaal, alleen dan met groen licht. Daardoor zijn zwarte panelen doorgaans iets rendabeler. Zwart is feitelijk geen kleur en neemt dus al het licht op.

Lager rendement verwacht

Het onderzoek van TNO dat Van der Ende noemt, is niet de eerste die TNO naar dit onderwerp doet. In 2017 startte zij met het testen van gekleurde panelen. Destijds werd er nog gedacht dat gekleurde panelen 40 tot 50 procent minder energie opwekken.

Hoe gaat dit in de toekomst?

Dat is dus niet zo, maar ze zullen vermoedelijk niet snel even rendabel zijn als zwarte. “Als we een gekleurd zonnepaneel willen, moeten we accepteren dat niet al het zichtbare zonlicht wordt doorgelaten naar de zonnecel, maar dat een deel van het licht zal worden gereflecteerd of geadsorbeerd”, aldus TNO-onderzoeker Roland Valckenborg in 2020 in een interview met PV Magazine, een internationaal, online magazine over zonne-energie. Vlackenborg was als projectleider betrokken bij eerder het genoemde onderzoek uit 2020.