background branding

Hoge Raad: Huurders mogen bemiddelingskosten terugvragen

sleutel_overdracht_huis_huren_kopen_istock_800x628.jpg

Verhuurmakelaars mogen geen bemiddelingskosten in rekening brengen bij huurders. Dat heeft de Hoge Raad bepaald. Mensen die hier eerder een bedrag voor hebben neergelegd kunnen deze kosten terugvorderen.

Als je een huis of appartement huurt via een makelaar, betaal in sommige gevallen ook bemiddelingskosten. Radar besteedde eerder aandacht aan deze zogenoemde dubbele courtage. Nu ook de Hoge Raad een uitspraak heeft gedaan, is de kans nog groter dat huurders deze kosten terugkrijgen.

780 euro

'Je betaalt een maand huur, een maand borg en nog eens een keer een maand courtage met btw', vertelt huurder Paul Verheul in de uitzending van 13 oktober 2014. Hij vond een huis op de website van Domica, een landelijke keten van verhuurmakelaars. Verheul betaalde 780 euro bemiddelingskosten aan Domica.

Tweezijdige bemiddeling

Jurist Youssef Aynan overkwam hetzelfde toen hij op de site van Pararius.nl een appartement in Den Haag vond.  Voor de bezichtiging moest hij een contract tekenen waarin stond dat hij Duinzigt Woonservices de opdracht gaf een woning voor hem te zoeken, en dat hij daarvoor bemiddelingskosten zou betalen. Hij tekende en kreeg inderdaad een rekening van 1100 euro. Toen hij de sleutel had besloot Aynan Duinzigt aan te klagen.

'Het dienen van twee heren' is namelijk in strijd met de wet. Duinzigt zegt geen geld te ontvangen van de verhuurder en stelt dat hij daarom niet in dienst staat van de verhuurder. Rechters hebben hierover de afgelopen jaren in verschillende zaken anders geoordeeld. De Hoge Raad heeft nu bepaald dat er wel degelijk sprake is van tweezijdige bemiddeling.

Kamerhuur

Wie bemiddelingskosten heeft betaald voor kamerhuur kan het geld overigens niet terugvragen. Het is echter wel de bedoeling dat voor kamerhuur dezelfde regels gaan gelden. Volgens Marcel Trip, woordvoerder van de Woonbond, is de huidige bepaling gedateerd en ligt er een nieuw voorstel klaar. Als deze in werking treedt is het niet mogelijk om met terugwerkende kracht deze kosten terug te vragen.

37 miljoen euro

Makelaars verdienen zo'n 37 miljoen euro aan dubbele courtage, blijkt uit onderzoek van Periscope in 2013. Als dat geld teruggaat naar de huurders kunnen makelaars in de problemen komen. Daarom kiest een aantal ervoor om zich uit te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Dat meldt de Volkskrant op basis van bevindingen van juridisch bureau LVDO.

Trip: 'Het is niet onmogelijk om je geld dan terug te krijgen, maar het wordt wel een stuk lastiger. Wie stel je dan aansprakelijk? Je kunt kijken of er sprake is van rechtsopvolging - dus zijn er bedrijven die verband houden met de oorspronkelijke onderneming? Of is er iemand hoofdelijk verantwoordelijk?'

Voorbeeldbrief

Zijn jou onterecht bemiddelingskosten in rekening gebracht voor het vinden van een huurwoning, en heb je deze betaald? Gebruik dan deze brief, gemaakt en beschikbaar gesteld door de Woonbond, om dit bedrag terug te vorderen.

Bron: Radar / Woonbond / Volkskrant