Bemiddelingskosten voor huurwoningen

Als je je appartement of huis via een makelaar huurt, betaal je soms zomaar duizend euro aan bemiddelingskosten. Maar mag dit wel? En als dat al mag, mag diezelfde makelaar dan óók nog eens datzelfde bedrag aan de verhuurder vragen?

We nemen de verborgen camera mee naar een aantal bezichtigingen en kijken wat de eisen zijn.

Uit een onderzoek van verhuurvakbond VBO Makelaar blijkt dat verhuurmakelaars ieder jaar 37 miljoen euro onterecht aan tweezijdige courtage binnenhalen. Tweezijdige courtage is het vragen van bemiddelingskosten door makelaars aan zowel de huurder als de verhuurder. Volgens de wet is dit verboden.

Voor huurders is het lastig aan te tonen dat er sprake is van tweezijdige courtage. Vaak is het lastig te achterhalen of de verhuurder ook courtage heeft betaald.

Een huurder hoeft echter ook niet aan te tonen dat de verhuurder courtage betaald heeft. In veel gevallen mag er namelijk geen courtage gevraagd worden aan de huurder. Dan maakt het niet uit of de verhuurder ook courtage betaald heeft. Artikel 714 lid 4 van het Burgerlijk Wetboek stelt dat een makelaar geen recht heeft op loon van de huurder wanneer hij werkt voor twee lastgevers.

Rechters oordelen echter wisselend of er ook echt sprake is van deze situatie. De twee grootste huur- en verhuurvakbonden van Nederland, de NVM en VBO Makelaar hebben er daarom voor gekozen om haar leden te dwingen alleen aan verhuurders courtage te vragen. Het vragen van courtage aan de huurder beslaat nu nog een grijs gebied. Grijs gebied

Grote verhuurmakelaars als 123wonen, Domica en Rotsvast opereren in dit grijze gebied. Deze verhuurmakelaars vragen vrijwel altijd courtage aan de huurder. De huurder weet vaak niet dat hij geen courtage hoeft te betalen. Daarnaast is een gang naar de rechter een grote stap, waardoor veel huurders de betaalde courtage niet terugeisen, terwijl ze hier wel goede reden toe hebben.

Minister Blok overweegt nu de wet zo te veranderen dat het onjuist in rekening brengen van bemiddelingskosten als een ‘oneerlijke handelspraktijk’ wordt gezien. Huurders hoeven dan niet meer naar de rechter, maar kunnen de Autoriteit Consument Markt (ACM) inschakelen om het geschil op te lossen. Domica opereert in grijze gebied

Radar ontving veel meldingen over Domica. Deze verhuurmakelaar opereert in dit grijze gebied en vraagt courtage aan de huurder. Domica geeft aan zich bewust te zijn van dit grijze gebied en zegt dat zij haar bedrijfsprocessen zo hebben geprobeerd in te richten dat er niet in strijd met de wet wordt gehandeld.

De redactie benaderde 3 vestigingen met zelf gevonden woningen en konden na inschrijving en bezichtiging 1 van de woningen krijgen. Er moest nog wel even courtage betaald worden. Drie verschillende juristen én de Woonbond zeggen hierover dat er in dit geval geen courtage gevraagd mag worden en dat Domica niet volgens de wet handelt.

Naast een maand courtage aan de huurder vraagt Domica ook 200 euro contractkosten aan de verhuurder. Volgens juristen betekent dit dat Domica ook werkt in opdracht van de verhuurder en er dus sprake is van het vragen van tweezijdige courtage. VBO Makelaar

Domica heeft afgelopen oktober samen met vakbond VBO Makelaar een intentie tot lidmaatschap getekend. VBO Makelaar is duidelijk in haar richtlijnen: er mag geen courtage gevraagd worden aan de huurder; enkel aan de verhuurder. In een reactie heeft VBO Makelaar laten weten de intentieverklaring met Domica te heroverwegen naar aanleiding van de uitzending van Radar.

Forumreacties

20
  • Door Radar

Als je je appartement of huis via een makelaar huurt, betaal je soms zomaar duizend euro aan bemiddelingskosten. Maar mag dit wel? En als dat al mag, mag diezelfde makelaar dan óók nog eens datzelfde bedrag aan de verhuurder vragen? We nemen de verborgen camera mee naar een aantal bezichtigingen en kijken wat de eisen zijn. Maandag 21 april om 20:20 in Radar, bij de TROS op Nederland 1

  • Door jonis

Duitse praktijken/gebruiken?

  • Door sjohie

Dat mag zo te lezen alleen als er een substantiële tegenprestatie staat tegenover die bemiddelingskosten, anders is het onredelijk voordeel zoals in de zin van 7:264 lid 2 BW. Van twee walletjes eten mag ook niet, maw de bemiddelaar mag niet verhuurder én huurder voor hetzelfde werk een rekening sturen. Dit volgens BW, boek 7, art. 417 en 427. Aldus de NVM.